Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa potrestaného šesti lety vězení za dotační podvod. Verdikt je tak definitivní, Wolfovi se nepodařilo ústavní soudce přesvědčit o údajném porušení práva na spravedlivý proces. Uvedla to mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Ústavní soudci se zpravodajem Jaroslavem Fenykem si vyžádali rozsáhlý trestní spis se čtyřiačtyřiceti svazky a deseti tisíci stranami. Zkoumali zvláště to, zda se v trestním řízení podařilo opatřit a v souladu s ústavou zpracovat všechny nezbytné důkazy. Důvod k zásahu ÚS nenašel.

„Dokazování bylo velmi podrobné a úplné. Řízení jako celek nelze považovat za protiústavní a jeho průběh i výsledek jsou ústavně konformní, proto ÚS dospěl k závěru, že ústavní stížnost je návrhem zjevně neopodstatněným, a odmítl ji," uvedla Sedláčková. Soud usnesení publikoval na svém webu.

Nejvyšší soud Wolfovo dovolání odmítl již loni v létě. Označil je za zjevně neopodstatněné. Nyní Wolf neuspěl ani u Ústavního soudu.

Wolf byl odsouzen za zneužití jedenáctimilionové státní dotace z ministerstva životního prostředí. Krajský soud v Ostravě mu v lednu 2012 vyměřil pět let vězení. Vrchní soud v Olomouci v říjnu téhož roku trest zpřísnil o jeden rok. Kromě toho exposlanci uložil pětimilionovou pokutu. Spolu s Wolfem byla k podmíněnému tříletému trestu a milionové pokutě odsouzena i jeho manželka Hana.

Soud Wolf soudní proces označil za politický, což soudci důrazně odmítli. „Po celém provedeném dokazování zastáváme jednoznačné stanovisko, že se o žádný politický proces nejedná. Šlo o zcela běžný kriminální delikt," uvedl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha.

Co se týká pokuty, Wolfovi požádali o rozložení na deset splátek. Soud jim vyhověl. Poslední splátka byla uhrazena vloni v říjnu.

Petr Wolf do věznice nenastoupil. Zdržuje se na neznámém místě, možná mimo území Evropské unie.

Policisté po něm stále pátrají, a to i na základě mezinárodního zatykače platného v celém světě.