Žaloby se však nebudou týkat hlavních organizátorů, ale pouze „metylových" pěšáků", například stánkářů. I těm ale hrozí několikaleté pobyty ve vězení. V jednotlivých menších obžalobách má figurovat až patnácti lidí. Zabývat se jimi budou soudy v jednotlivých regionech České republiky podle místa spáchání trestného činu.

Státní zastupitelství po dohodě s policií ustoupilo od původní myšlenky jednoho velkého procesu zahrnujícího všechny metylalkoholové případy v České republice. Jak zdůvodnil Kafka, tato možnost se ukázala jako nereálná.

Změna

„Valná část věcí byla vedena ve společném trestním řízení. Došlo k jednotnému pohledu na tuto trestní věc, ke sladění právních kvalifikací a také k jednotnému pohledu státního zastupitelství a policejního týmu," uvedl Kafka, podle kterého však nastal čas provést určité změny.

„Bylo by kontraproduktivní, kdyby nadále bylo vedeno trestní řízení ve vztahu ke všem mnoha desítkám obviněných na území celé České republiky. Ta věc je velmi rozsáhlá," řekl Kafka, který přiblížil i další důvody pro samostatné podání prvních žalob.

„Je to proto, aby první distributoři na těch nižších stupních řetězce mohli stanout před soudy. Myslíme si, že by nebylo fér vůči poškozeným, pozůstalým, ale svým způsobem ani vůči obviněným na těch nižších stupních řetězce, aby čekali na podání velké obžaloby," dodal Kafka.

Velký proces

Zástupci moravskoslezské policie a zlínského státního zastupitelství v pondělí informovali o vývoji metylalkoholové kauzy. Státní zástupce přesto počítá i s jedním větším procesem. V něm se objeví třicet a čtyřicet osob, které v metylové hierarchii zastávaly nejdůležitější pozice. Obžalobu hodlá podat do léta příštího roku ke zlínskému krajskému soudu. Některým aktérům hrozí až doživotí. Co se týká velkého procesu, je nutné provést ještě řadu úkonů. Mimo jiné je nezbytné zpracovat lékařské posudky jednotlivých otrávených obětí. To je časově i finančně velmi náročné. Policie se dokonce chystá vypsat výběrové řízení na tuto činnost.

Do konce roku

Kvůli obřímu rozměru metylalkoholové kauzy, v níž stále přibývá otrávených, se státní zastupitelství a policie rozhodly i k dalšímu kroku. Nové případy bude možné do nynějšího vyšetřování zahrnout jen do 31. prosince 2012. Co se stane v roce 2013, bude projednáváno samostatně.

„Brali jsme v potaz i zkušenosti kolegů ze zahraničí, kde se takovéto otravy objevovaly po řadu dlouhých měsíců až několika let. Není možné, aby trestní řízení běželo několik let a neustále se rozšiřovalo o další a další poškozené na území celé České republiky. Takové trestní řízení by bylo prakticky neskončitelné. Proto jsme chtě nechtě museli stanovit jistý termín, po kterém bude uzavřeno společné řízení, co se týká přibrání dalších poškozených. Ten termín jsme po dlouhé debatě na úrovni státního zastupitelství a policie stanovili na 31. prosinec letošního roku," doplnil Kafka.

Mrtví

Metylalkohol si zatím vybral osmatřicet obětí. Nejvíce jich bylo v Moravskoslezském kraji, kde zemřelo třiadvacet lidí, z toho patnáct mužů a osm žen. Nejčastěji se otrávili při pití alkoholu doma. Některé z případů daly policistům zabrat. Našli například mrtvého muže, o kterém jeho okolí tvrdilo, že nepil alkohol, neúčastnil se žádných oslav a nechodil do restaurací. Přesto pitva ukázala, že se otrávil metylalkoholem. Kriminalisté při domovní prohlídce hledali jakékoliv zbytky alkoholu. Ten nakonec objevili v obalu od mléčného nápoje. „Dal si ho tam, aby před ostatními skryl, že konzumuje alkohol," uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.

Úmyslné zločiny

Většina ze zatčených byla zpočátku obviněna z nedbalostních trestných činů – mimo jiné obecného ohrožení nebo ohrožování zdraví závadnými potravinami. Nyní však padlo rozhodnutí o překvalifikaci na úmyslné zločiny, což znamená podstatně vyšší sazby. V krajním případě by mohlo jít až o doživotí.

Policisté i státní zástupce při změně kvalifikace vycházeli i z judikatury nejvyššího soudu, který se otravami alkoholem zabýval například ve čtyřicátých či padesátých letech minulého století.

„Kdo si opatří a dále distribuuje alkoholické nápoje z neprověřených zdrojů, tedy alkoholické nápoje, které neprošly zdravotní, celní ani jinou kontrolou, tak musí být přinejmenším srozuměn s tím, že tento alkohol může být zdravotně závadný, ať již obsahuje metanol nebo nějakou jinou látku," shrnul závěry zlínský státní zástupce Kafka.

Vánoce

Žalobce i policisté se obávají, že s nadcházejícími Vánocemi se počet otrávených může ještě zvýšit. Jak zdůraznil ředitel moravskoslezské policie Tuhý, lidé by rozhodně k pití ani přípravě cukroví neměli používat podezřelý alkohol. „Pokud neznají původ alkoholu, je nutné se ho zbavit," uvedl Tuhý.

Pokud má někdo pochybnosti, může si nechat alkohol bezplatně otestovat v Krajské hygienické stanici v Ostravě. Této možnosti, která platí od minulého pátku, již využily desítky lidí. K dispozici je také informační linka 595 138 179, kam lze volat v pracovní dny od 8 do 15 hodin.

Zástupci moravskoslezské policie a zlínského státního zastupitelství v pondělí informovali o vývoji metylalkoholové kauzy.