V úterý o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě. Skupina čítající pět Čechů a tři Poláky zpracovala a prodala na trh přes tři tuny tabákových listů. Gang podle spisu vyrobil tabák ke kouření, ze kterého neodváděl spotřební daň, a stát tak připravil o více než sedm milionů korun. O dalších sedm milionů by přišel, pokud by se na černý trh dostalo kuřivo, které policisté a celníci zabavili ve třech skladech v Ostravě.

K sedmi a půl roku byl odsouzen Vladislav Moroň, který skupinu podle státního zástupce vedl. Zajistil pronájem skladů v Ostravě, jejich stavební úpravu a financoval také jejich vybavení potřebným zařízením na řezání tabáku, jeho parfemování, sušení a následné balení do cigaret, krabiček či pytlů. Za sklady platil nájem a vyplácel najaté pracovníky, kteří nelegální kuřivo vyráběli. O rok nižší trest si vyslechl jeho blízký spolupracovník Vladimír Valent. Rozsudek není pravomocný. Moroň se ještě v soudní síni odvolal. Valent si stejně jako státní zástupce ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

O verdiktu informovala tisková mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová s tím, že celkem stanulo před soudem osm lidí.

„U šesti z nich byla věc vyloučena k samostatnému projednání a rozhodnuto bylo v prosinci 2015," sdělila mluvčí. Tehdy soud dvěma Polákům vyměřil šest let žaláře, dalšímu pak o rok méně. Všichni byli zároveň vyhoštěni z České republiky. Do vězení by měl jít i muž z Moravskoslezského kraje, a to na dva a půl roku. Dvě ženy vyvázly s podmíněnými. Tyto rozsudky jsou již pravomocné.

Gang využíval toho, že dovoz tabákových listů do Česka nepodléhá spotřební dani. Té podléhá až hotové kuřivo. V Ostravě pak z tabákových listů nelegálně vyráběli tabák ke kouření. Z takto získaného materiálu ale neodváděli spotřební daň. Od loňského léta do letošního února zpracovali tři tuny tabákových listů, které do Česka dováželi z Moldavska, Itálie a Bulharska. Podle žalobce například vyrobili téměř 800 tisíc cigaret a téměř 300 kilogramů tabáku ke kouření.

Tabák balili do balíčků označených Golden Virginia a cigarety například do krabiček s označením Marlboro. Policisté a celníci zajistili při domovních prohlídkách téměř tři tuny nařezaného tabáku, bezmála čtyři tuny tabákových listů a čtvrt milionu kusů cigaret.