V trestním oznámení, které bylo podáno už počátkem letošního března, je mezi skutky, kterých se měl ředitel i další vedoucí pracovníci věznice dopustit, uvedeno i zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání, podvod, či porušování práv a chráněných zájmů vojáků podřízených nebo s nižší hodností.

Na případ upozornilo Hitrádio Orion, podle kterého mělo ve věznici docházet i k zastrašování podřízených, k manipulaci s údaji o přesčasech a k dalším nezákonným praktikám.

„Docházelo například k tomu, že někteří pracovníci věznice měli zkreslené údaje ve svých pracovních harmonogramech. Když na to upozornili, začalo na ně vedení tlačit, ať tyto informace nezveřejňují. Ve věznici docházelo i k dalším pochybením a v současnosti je asi patnáct pracovníků věznice na pokraji odchodu. Trestní oznámení bylo před dvěma měsíci adresováno Generální inspekci bezpečnostních složek a Krajskému státnímu zastupitelství v Ostravě. Do současné doby jsme nebyli vyrozuměni o učiněných opatřeních. Považovali jsme proto za nutné upozornit na tento případ, aby se jím začal někdo zabývat. Pokusíme se dokumentaci dostat i do Poslanecké sněmovny do podvýboru pro vězeňství," sdělil Deníku Aleš Lehký, místopředseda Unie bezpečnostních složek ministerstva vnitra.

Mluvčí Vazební věznice v Ostravě Marie Bílková v tiskovém prohlášení uvedla, že věc je v šetření Generální inspekce bezpečnostních složek. „Do ukončení šetření se nebudeme k případu vyjadřovat," napsala mluvčí.