Vše nasvědčovalo tomu, že případ nyní spěje do finále. Tento týden mělo u Krajského soudu v Ostravě pokračovat hlavní líčení. Očekávaly se závěrečné řeči a možná i vynesení rozsudku. Vše se ale posouvá o několik měsíců.

Ilustrační foto.
Ostrava děkuje lidem v první linii, kteří bojovali proti koronaviru

Jednání totiž muselo být znovu odročeno. Pavel N. si nejprve začal stěžovat na zdravotní problémy. Vězeňský lékař ale po jeho vyšetření konstatoval, že se jednání může účastnit. Vzápětí Pavel N. obvinil soudce i celý senát z podjatosti, zároveň navrhl, aby byl případ odňat Krajskému soudu v Ostravě a přidělen olomoucké pobočce krajského soudu. Spis nyní poputuje k nadřízenému Vrchnímu soudu v Olomouci, který musí rozhodnout.

Nový komplex šesti voliér v ZOO Ostrava (sovy pálené, sýčci obecní, sýci rousní, kulíšci nejmenší, puštíci bělaví a orli královští), 23. června 2020 v Ostravě.
Vzácné druhy sov a orlů v ostravské zoo mají nové bydlení

Státní zástupce tvrdí, že Pavel N. v listopadu 2009 zavraždil v Přerově svého otce a jeho třetí manželku. Motivem vraždy byl údajně dům patřící otci. Těla se do dnešního dne nenašla. Oba již byli prohlášeni za mrtvé. Ostatky hledali policisté i přerovští dobrodruzi, kteří prakticky každý rok podnikají velkou pátrací akci.

V USA?

„Já jsem nic nespáchal,“ uvedl Pavel N. Zároveň prohlásil, že jeho otec je naživu. Prý se může nacházet v USA, kam již dříve opakovaně vycestoval. Krajský soud v Ostravě se proto obrátil na americké bezpečnostní úřady i na Interpol. Podle nich ale otec obžalovaného v USA není.

Během hodiny třicet hřibů modráků. To není špatný úlovek Foto: Jaroslav Opluštil
Slušný úlovek: třicet hřibů, jeden mlok. V Beskydech je hub jak po dešti

„Sdělily to americké bezpečnostní orgány prostřednictvím Interpolu,“ konstatoval předseda senátu. Podle amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti je také vyloučeno, aby muž do USA přicestoval pod falešnou identitou.

VERDIKTY

Případem údajné vraždy otce a jeho manželky se v minulosti již třikrát zabývala olomoucká pobočka krajského soudu. Všechna jednání skončila osvobozujícím verdiktem pro nedostatek důkazů. Odvolací vrchní soud ale rozsudky pokaždé zrušil s tím, že nebyly správně hodnoceny důkazy. Naposledy pak případ postoupil do Ostravy krajskému soudu.

Pohřební ústav Charitas v Ostravě.
Pohřebáci v Ostravě: Koronavirus? Větší strach máme z tubery či z AIDS

Společně s Pavlem N. byla z účasti na dvojnásobné vraždě obžalovaná i jeho matka. Ta ale v roce 2013 zemřela. Pavel N. byl letos pravomocně odsouzen ke třinácti rokům vězení v jiné kauze, která ale s projednávaným případem souvisela. Měl si objednat vraždu své tety, která spravovala majetek po jeho otci.