Od začátku roku do těchto dnů ostravští kriminalisté řešili přes šest set vloupání, o rok dříve to bylo více než osm set. Pro porovnání: v roce 2013 evidovali za stejné období kolem 1500 případů, v roce 2008 jich vyšetřovali 2100.

Důvodů příznivého stavu je hned několik. „Podařilo se rozkrýt několik skupin pachatelů této trestné činnosti, kdy část je v současné době ve výkonu trestu. Jako další lze uvést zlepšení ekonomické situace a také preventivní činnost, díky které je veřejnost obezřetnější. Nutno zohlednit i celkový pokles kriminality,“ konstatoval Lukáš Kendzior z ostravské policie.

Jedním z klíčových faktorů je výše zmíněné dopadení a odsouzení organizovaných skupin i jednotlivců. A tento trend pokračuje. Ostravští policisté v poslední době odhalili řadu zlodějů. Jedním z posledních byl šestatřicetiletý muž, který má na svědomí sedmnáct vloupání do zaparkovaných aut. Dovnitř se dostával po rozbití oken. Bral vše, co mělo nějakou hodnotu. V jeho rukou například skončily autokamery, elektronika, peněženky, ruční pracovní nářadí či tonery do tiskárny. Nepohrdl ani autolékárničkou, sekerou, vnitřními zpětnými zrcátky či kovovými hřebeny pro česání psů. Škoda se pohybuje kolem 120 tisíc korun. K vloupáním docházelo od dubna do června letošního roku v městské části Ostrava-Jih.

Kriminalisté tento týden chytili i sériového zloděje, který je podezřelý hned z osmnácti vloupání, které provedl od března do června letošního roku.

Přestože vykradených aut ubývá, číslo by podle policistů mohlo být ještě lepší. Za řadu zločinů si totiž mohou samotní roztržití motoristé, kteří na palubních deskách či sedadlech nechávají mobily, tašky a osobní věci. Ty jsou pak pro zloděje neodolatelným lákadlem.

Podezřelý muž v tramvaji.
Kamery v tramvaji pomohly dopadnout lupiče