„Krátce po půlnoci upoutali pozornost strážníků v Ostravě-Zábřehu dva muži na parkovišti. Něco nesli na ramenou a ve chvíli, kdy si všimli strážníků, začali se chovat nanejvýš podezřele. To, co nesli na ramenou, shodili na zem, a dál pokračovali v rychlé chůzi ve zcela opačném směru," uvedla mluvčí městské policie Vladimíra Zychová.

Strážníci vyrazili na místo, kde našli dva smotky elektrického kabelu v délce několika desítek metrů. Oba muže (30, 37 let) proto doběhli a zadrželi. „Starší tvrdil, že spolu se známým našli kabely pohozené na zemi v nedalekém lesíku. Mladší z nich naopak tvrdil, že byl svým známým požádán o pomoc při přemístění elektroinstalačního materiálu a vyhověl mu. Odkud kabely pochází, prý neví," dodala Zychová s tím, že vzhledem k hodnotě kabelů byl případ kvalifikován jako přestupek, za který mužům hrozí až patnáct tisíc korun pokuty.

Druhý případ se stal v Ostravě-Hulvákách. Jedenačtyřicetiletý muž nesl na ramenou elektrické míchadlo na omítky včetně míchacího nástavce, který měl zabalený v teplákové mikině. Doprovázela ho o rok mladší žena s objemným pytlem plným kufříků. Jak se později ukázalo, šlo o kufříky s nářadím a také tuby a plechovky s montážní pěnou a tmelem. Strážníci se zajímali, odkud věci pocházejí. Muž i žena tvrdili, že je našli nedaleko ležící na zemi. Strážníci se s nimi vydali na uvedené místo. Zde narazili na ochranku blízkého objektu, která předtím podezřelou dvojici viděla. Ostraha strážníkům řekla, že muž a žena již tehdy době měli všechny věci u sebe, takže zde nic najít nemohli.

„To znevěrohodnilo verzi o údajném místu nálezu. Strážníci pro podezření ze spáchání trestného činu přivolali na místo Policii ČR a oba zadržené i se všemi věcmi policistům předali," řekla Zychová.