Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který v plném rozsahu potvrdil dřívější verdikt Krajského soudu v Ostravě, proti němuž se exekutor odvolal. „Jeho odvolání jsme zamítli jako zcela nedůvodné,“ uvedl mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik s tím, že trest rozhodně nelze označit za nepřiměřeně přísný.

„Vzhledem ke škodě, která přesáhla deset milionů korun a k době, po kterou obžalovaný trestnou činnost páchal, se nám trest ve výši šesti let odnětí svobody zdá spíše mírný,“ dodal Cik. Vrchní soud ale nemohl uvažovat o uložení přísnějšího verdiktu, jelikož se proti rozsudku ostravského soudu neodvolala státní zástupkyně.

BISTRO O...STRAVA nabídla Správa železniční cesty novým zájemcům.
Spor na hlavním nádraží v Ostravě: proč končí tamní bistro?

Podle žaloby Čeněk B. připravil o peníze na tři sta věřitelů, pro které peníze vymáhal. Finance měl použít pro sebe a chod svého exekučního úřadu. Muž vinu odmítl. Podle jeho verze je pochybení na straně někoho jiného. Prý přenesl část pravomocí na exekuční kandidátku, mluvil také o účetních a dalších zaměstnancích, kteří měli provádět kontrolu.

Ke zpronevěře podle žaloby docházelo mezi roky 2005 až 2013. V jednotlivých případech nešlo o nijak závratné částky, které se však postupně hromadily. Firmy vyplácení peněz u exekučního úřadu urgovaly. Ty důraznější částečně uspěly. I proto vše vyšlo najevo až po tolika letech. „Bylo to postupné,“ řekla žalobkyně.

Znalci Igor Fargaš (zcela vlevo) a Radek Matlach (zcela vpravo) se svými obhájci.
Soud potrestal znalce z kauzy Kramný

Rozsudek olomouckého vrchního soudu je pravomocný a není proti němu odvolání. V úvahu přichází pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. To znamená, že bývalý exekutor musí na výzvu vězeňské služby nastoupit do žaláře.