„Krádeže se v naší nemocnici samozřejmě vyskytují. Jedná se o všechny možné druhy od kapesních krádeží přes odcizení osobních svršků, obuvi až po cenné věci, například televizory, počítače či počítačové monitory. Občas se vyskytují rovněž vloupání do automobilů, kde i přes upozornění nechávají řidiči osobní věci na očích kolemjdoucím," potvrdil Tomáš Oborný z Fakultní nemocnice Ostrava. Osmatřiceti zdejšími klinikami a nemocniční lékárnou projdou denně na dva tisíce lidí, další více než tři tisíce jsou zde zaměstnány.

S krádežemi se ale potýkají i zbylé dvě ostravské nemocnice městská a vítkovická.

Zdá se, že nenechavcům se hodí naprosto všechno. A tak z veřejně dostupných prostor, jako jsou chodby a toalety, mizí vodovodní baterie, dávkovače mýdla, žárovky, vypínače, kliky, záchodová sedátka, toaletní papír a dokonce i nástěnky…

„Přímo při činu byla přichycena zlodějka, která převinovala toaletní papír z uzamčeného držáku na vlastní roli. Na toaletách v budově polikliniky pak další dokonce přečerpávala tekuté mýdlo do vlastních nádob," uvádí až humorné případy Oborný. A Lucie Branná z městské nemocnice přidává další kuriozitu: „V loňském roce bylo odcizeno i pět invalidních vozíků, které nemocnice zdarma zapůjčuje k akutním převozům svých pacientů." Chmatáky od jejich záměru neodradí ani viditelné označení předmětů názvem nemocnice.

Na pokojích méně

Další příležitostí pro zloděje jsou nemocniční pokoje. O první mobil tam před léty přišla i dnes třiašedesátiletá Marie Podlipná.

„Bylo to v době návštěv. Seděla jsem s rodinou na chodbě, dveře pokoje jsem měla na očích. Dokonce jsem toho zloděje i viděla. Nenápadný kluk s batůžkem. Myslela jsem, že je to návštěva u paní, která se mnou tehdy ležela na pokoji. Netušila jsem, že si zrovna někam odskočila."

Poměrně čerstvý případ zaznamenali ale ve Vítkovické nemocnici. „Pacient okradl o cennosti své spolupacienty, se kterými sdílel nemocniční pokoj," říká Radka Miloševská s tím, že okradenými se často stávají rovněž samotní zaměstnanci nemocnice. „Zloději se vůbec nezdráhají ničit bezpečnostní zámky a překonávat nejrůznější překážky," podotkla. Krádeží na pokojích však vzhledem k opatřením nemocnic není mnoho. Například v městské nemocnici došlo loni jen k sedmi, což je při více než 27 tisících hospitalizovaných mizivý počet.

Zloději mezi námi

Ne vždy však pachatel přijde zvenčí. Svědčí o tom případy rovněž z městské nemocnice. Ostraha zde zmařila pokus zaměstnance technického úseku o vyvezení materiálu z nemocnice. „Se zaměstnancem byl okamžitě ukončen pracovní poměr a materiál byl zajištěn," popisuje Lucie Branná a přidává podobný letošní případ. „ Byla odhalena krádež šperků ze šatní skříňky zdravotníka. Ke krádeži se přiznala pracovnice úklidu. Ta však není zaměstnancem nemocnice."

Vliv počasí

I přesto všechno se zástupci nemocnic ale shodují, že současný trend je příznivý a krádeží ubývá. Kromě opatření v podobě vlastní ostrahy, monitorování prostor, bezpečnostních schránek pro uložení cenností a dalších má na to překvapivě vliv i počasí.

„Máme vysledováno, že v období brzkého jara, podzimu a zimy je zvýšený počet krádeží, které mají na svědomí bezdomovci, v letních měsících je tento výskyt menší," vysvětluje tiskový mluvčí Tomáš Oborný z fakultní nemocnice.