Během loňských Velikonoc hodil krýglem po mladíkovi, kterého zasáhl do hlavy. Střepy dotyčnému způsobily lehčí tržná poranění, která lékaři sešili devíti stehy. Léčba trvala přibližně dva týdny. I když se prakticky nic nestalo, Takáč stanul před soudem. Státní zástupce jej obžaloval z pokusu o těžké ublížení na zdraví, za které mu hrozilo pět až dvanáct let vězení.

Soud nakonec uložil trest pod spodní hranicí trestní sazby. Důvodem bylo nejen to, že nedošlo k vážnému zranění, ale svou roli sehrálo i vyjádření znalců, podle kterých má Takáč velkou šanci na resocializaci. Takáč se navíc oběti opakovaně omluvil, nejprve dopisem a poté i během hlavního líčení. „Za to, co jsem udělal, se omlouvám," prohlásil Takáč. Zraněný mladík jeho omluvu přijal.

Alkohol tekl proudem

K činu došlo vloni na Velikonoce v Havířově. Takáč se nejprve vydal na šmigrust. Během pochůzky vypil až dvanáct panáků tvrdého alkoholu. Poté se vydal na zápas havířovských hokejistů. „Na stadionu jsem vypil tak deset piv a šest velkých štamprlí," řekl Takáč. Na to, co bylo dál, si vzpomíná jen matně. Ví jen, že po zápase navštívil havířovskou restauraci Svět. Zde zcela nesmyslně napadl mladého muže, který venku na terase seděl se svou přítelkyní. Hodil po něm téměř půlkilogramovým krýglem. „S někým jsem se šarpal před hospodou. Kvůli čemu to bylo ale nevím. Praštil jsem ho sklenicí do hlavy," vypověděl Takáč.

Napadený mladík u soudu řekl, že netuší, proč na něj Takáč, kterého nikdy předtím neviděl, zaútočil. „Vůbec jsem si ho nevšímal. Seděli jsme s přítelkyní na terase a drželi se. Nic jsme nedělali. Pak na nás zakřičel: Vy zkurvení feťáci!," vzpomínal muž. Vzápětí jej zasáhla pivní sklenice hozená z přibližně dvou metrů.

Smůla

Takáč by si měl trest odpykat ve věznici s ostrahou. Jeho pobyt za mřížemi se ale podstatně protáhne. V březnu loňského roku byl totiž odsouzen za rasově motivovaný útok ke čtyřem rokům vězení. O necelé tři týdny později si na své konto připsal nepochopitelné „krýglové" napadení. To pro něj mělo nedozírné následky. Za této situace musí postupně vykonat oba tresty. Celkem jde o sedm a půl roku. Pokud by po mladíkovi hodil krýglem ještě před „rasovým" rozsudkem, čekal by ho jeden souhrnný trest, který by zřejmě jen mírně přesáhl čtyřletou hranici.

Podle soudu se podílel i na trestné výpravě na havířovské Romy

Karel Takáč byl 23. března loňského roku odsouzen ke čtyřem rokům vězení za podíl na napadení dvacetiletého Roma, který utrpěl těžká zranění a následky si zřejmě ponese po celý život.

K činu došlo před půlnocí 8. listopadu 2008 v Jarošově ulici v Havířově-Šumbarku. Komando pravicových radikálů se krátce předtím sešlo v havířovské restauraci. Zde se všichni domluvili, že vyrazí do ulic děsit Romy, případně někoho zbít. Útočníci maskovaní kuklami a kapucemi podle svědků jeli ve třech autech.

Po chvíli narazili na dva Romy. Jeden z nich stačil utéct, druhý takové štěstí neměl. Členové trestního komanda jej doběhli, srazili k zemi a kopali do něj. Mladík utrpěl vážná poranění hlavy. Lékaři u něj konstatovali krvácení do mozku. Zranění se projevilo částečnou nehybností ruky, problémy s pamětí a psychickými potížemi.

Mladíci si později v jiné havířovské čtvrti postupně vytipovali další dva Romy, kteří jim ale utekli. První skočil do zahrady, kde byli psi, další se stihl ukrýt v nedaleké ubytovně. Zde se na jeho obranu postavili ukrajinští dělníci, kterých se pronásledovatelé zalekli. Samotných útoků se zúčastnili i další lidé. O koho šlo, se však zjistit nepodařilo. Drama se odehrálo jen několik dnů po schůzce havířovské policie s místními občany, kteří si ochráncům zákona stěžovali na neúnosnou bezpečnostní situaci v jejich bydlišti. Policie tehdy slíbila, že přijme odpovídající opatření. Podle jedné z verzí se však údajní pravicoví radikálové rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou a zjednat pořádek sami. Před soudem se nakonec ocitlo sedm mladíků. Tři z nich senát poslal do vězení od tří do čtyř let, dalším třem vyměřil podmínku, posledního zprostil obžaloby.