Štembírek letos v únoru s nožem v ruce zaútočil na bývalou družku, které zasadil sedmadvacet ran nožem. Většina z nich směřovala do obličeje. K útoku došlo v šatně mateřské školy ve Frýdku-Místku, kam si žena přišla pro syna.

Muž v běsnění přestal až poté, co do místnosti nahlédl jejich syn, kterého předtím Štembírek odvedl do třídy. Žena přežila jen souhrou šťastných okolností a díky rychlé lékařské pomoci. O razanci útoku svědčí fakt, že došlo ke zlomení čepele nože, jehož část zůstala v lebce. Muže před školou zadržela policie.

„Čin byl spáchán zvlášť surovým způsobem po předchozím uvážení," uvedla státní zástupkyně, která útok označila za likvidační a zohyzďující. Žena si fyzické i psychické následky ponese po celý život.

JÁ NIC

Štembírek během hlavního líčení působil dojmem člověka, který nechápe, proč se dostal před soud. Za viníka označil svou družku, která jej před několika měsíci vyhodila z bytu. „Kdyby se mnou mluvila, tak se nic nestane. Ona mě ale ignorovala šestnáct měsíců. Byli jsme spolu třináct roků. Když s někým máte děti, tak to takhle nejde," prohlásil Štembírek. V loňském roce byl za výhrůžky a pronásledování družky odsouzen k obecně prospěšným pracím. Ani to jej však nepřimělo k rozumu a letos v únoru družku napadl s nožem v ruce.

Během hlavního líčení došlo k dramatické situaci, kdy předseda senátu nechal Štembírka vyvést vězeňskou službou z jednací síně. Obžalovaný se totiž nevhodně choval ke znalkyni, jejíž posudek po dvou větách ohodnotil slovy: „Jsou to feministické kecy." Měl i další průpovídky. A jelikož se neuklidnil ani po důrazných výzvách, předseda senátu ho nechal vyvést.

Štembírek by si měl trest odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Verdikt zatím není pravomocný.