Naštvaný Mazur vzal zavírací nůž a známého začal bodat do krku. Muž spadl na zem poblíž kamen. Mazur popadl sekeru položenou v bedně na dřevo a oběti zasadil několik ran ostřím i tupou stranou. Výsledkem bylo třiadvacet ran na krku a hlavě. Přítel zemřel na zhmoždění mozku. Umíral několik minut až desítek minut.

„Čin spáchal zvlášť surovým způsobem," řekl na adresu obžalovaného státní zástupce Legerský.

Mazur patřil k problémovým obyvatelům obce. Nějakou dobu žil jako bezdomovec, poté se nastěhoval na vejminek ke svému bratranci, jenž v té době pobýval v nemocnici. S mrtvým se dobře znal. Běžně se zdravili, občas pili alkohol. Stejně tomu bylo i osudného dne, kdy mezi nimi v Mazurově obydlí došlo k tragické rozepři. Obžalovaný prohlásil, že si na útok nepamatuje. Nevěděl ani to, že v domě byl s nimi další člověk.

„Probudil jsem se až v cele. Nevím, co bych k tomu dodal," uvedl Mazur.

Trest

„Obžalovaný František Mazur byl uznán vinným za zvlášť závažného zločinu vraždy. Trest odnětí svobody v délce trvání devatenácti let vykoná ve věznici se zvýšenou ostrahou," uvedl mluvčí soudu Dalibor Zecha s tím, že Mazurova vina byla jednoznačně prokázána.

„Provedené důkazy soud hodnotil každý jednotlivě a všechny v jejich vzájemné souvislosti. Soud zejména vyšel z výpovědi několika svědků. Významná byla výpověď přímého svědka, kterou soud posoudil jako věrohodnou, a která korespondovala se závěry znalců z oboru zdravotnictví ke způsobu vedení útoku," dodal Zecha.

Soud Mazurovi trest uložil při horní hranici sazby, která činí patnáct až dvacet let.

„K výši uloženého trestu lze uvést, že soud přihlédl zejména k okolnostem případu a předchozí trestné činnosti a dospěl k závěru, že je nutné ukládat trest odnětí svobody při samé horní hranici zákonné trestní sazby," uzavřel Zecha.

Verdikt je pravomocný. Mazur i státní zástupce se vzdali práva na podání odvolání.