Měli z nich vyrábět tabák, který pak dávali do oběhu. Žádnou daň ale neplatili. Daňový únik byl vyčíslen na šest a půl milionu korun. Další škodě ve výši dva a půl milionu korun zabránili celníci odhalením skladu.

PŘEKLAD

K pátečnímu hlavnímu líčení se dostavili všichni obžalovaní – tři muži a žena. Přestože v přípravném řízení cizinci nepožadovali písemný překlad obžaloby, žena později nečekaně uvedla, že se bez obžaloby v rodném jazyce neobejde. Předsedkyně senátu jejímu požadavku v pátek vyhověla. Obžalobu nechá přeložit a doručit všem aktérům. Jednání bude pokračovat v polovině května.

Státní zástupce tvrdí, že Poláci od začátku roku 2014 do druhé poloviny května téhož roku na Karvinsku skladovali a posléze zpracovali nejméně pět tun sušených tabákových listů.

Poláci se v pátek k hlavnímu líčení do Ostravy dostavili. Žena však trvala na překladu obžaloby do mateřského jazyka. Soud bude pokračovat v květnu.Zdroj: Deník / Perdoch Jaroslav
Celníci při razii našli zařízení na zpracování sušených tabákových listů. Foto: Celní úřad

RAZIE

První sklad celníci odhalili 19. května 2014 při kontrole objektu v průmyslovém areálu ve Starém Městě u Karviné. „Při příjezdu na místo celníci spatřili větší množství prázdných kartónových obalů, které se nacházely vlevo od vstupních dveří. Charakteristický zápach po tabáku vzbudil okamžitý zájem celníků. Hlídka tedy přistoupila k důkladné kontrole celého objektu. V budově pracovali dva lidé. Jeden obsluhoval elektrickou řezačku tabáku, která byla v době zahájení kontroly v provozu, druhý muž s respirátorem na ústech rozmělňoval slepence tabákových listů na menší a připravoval je k řezání," popsala situaci Pavla Zdobnická, tisková mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

Celníci poté zjistili, že se v hlavní budově nachází třináct beden listového tabáku, elektrická řezačka tabáku a dva plastové kanystry s tekutinou. Ve vedlejší místnosti našli dvě hromady již nařezaného tabáku, síto na přesívání tabáku, malou digitální váhu do pěti kilogramů a velkou váhu do tří set kilogramů.