Ti jej 24. prosince pozvali do svého provizorního obydlí na Štědrovečerní večeři. S Malyszem se prakticky neznali, přesto mu nabídli střechu nad hlavu a společnost. Malysz se s nimi později dostal do konfliktu a ubil je holí.

MASAKR

K masakru došlo před bunkrem, kde oběti žily. Měly zde kuchyň i přenosnou elektrocentrálu, která jim zajišťovala osvětlení.

Malysz se před soudem k činu přiznal, uvedl však, že jednal v panickém strachu a pod vlivem většího množství alkoholu. Měl pocit, že jej hostitelé chtějí vlákat do bunkru a ublížit mu. Údajně vedli podivné řeči, při kterých měl děsivé představy. V jednu chvíli si mu prý dokonce vybavil gestapo, které spalovalo lidi v komorách.

Muž prý neustále říkal, aby šel za nimi do bunkru, v níž byla přenosná elektrocentrála. „Tvrdil, že pustí televizi, ale z té centrály nešly žádné kabely. Nevím co, ale něco se mi nelíbilo. Jeho hlas se mi zdál nějaký divný," řekl Malysz. Nakonec vstoupil do přední části objektu, popadl centrálu a vyhodil ji ven. Pak utekl.

Zanedlouho za ním vyšel naštvaný muž. Následovala potyčka, při které Malysz dvojici ubil holí. „Pamatuji si jen, jak jsem je oba mlátil. Byl jsem v afektu, vzteklý a bez sebe," vypověděl. Podle žalobce ležícím obětem naskakoval na hlavu. Bezdomovci, kteří v sobě měli také větší množství alkoholu, zemřeli bezprostředně po útoku. Malysz na místě zanechal lístek s textem „AVE MALYSZ".

NECHTĚL ŽÍT

Malysz prohlásil, že když si druhý den uvědomil, co udělal, přemýšlel o sebevraždě.

„Že si podřežu krk. Jsem ale věřící, katolík, tak jsem od toho upustil," prohlásil. Současně vyjádřil lítost nad tím, co udělal.

„Jsem vrah, s tím nechci žít. Chci trest smrti. Není cesta zpátky. Je mi to všechno líto. Zabil jsem, ale ne úmyslně," dodal.

Malysz se označil za člověka závislého na alkoholu. Denně prý musel vypít až čtyři litry vína. Zkoušel také drogy. Jak policistům řekl, po některých byl veselý, po dalších měl úžasný sex.

Devastující způsob života se na něm viditelně podepsal. Před soudem působil dojmem lidské trosky, která pomalu neví, co se kolem ní děje.