V pátek o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě, která Bedáně uznal vinným z trestného činu vraždy. Podle soudu šlo o brutální útok.

„Čin spáchal zvlášť surovým způsobem," konstatovala předsedkyně senátu.

Špatná hygiena a pasivita

Bedáňovi vadilo, že kamarád se o sebe přestal starat a v podstatě rezignoval na život.

„Motivem činu byla frustrace obžalovaného ze životního stylu poškozeného, který byl ve vztahu k sobě a okolí pasivní. V podstatě se nestaral o své životní potřeby," uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Bedáňovi údajně vadilo, že mu známý bral jídlo, upíjel alkohol a především se nestaral o osobní hygienu. V bytě u jejich společné známé, kde dlouhodobě pobývali, se neumýval, výjimkou nebylo ani pokálení se.

Surový útok odmítl

Vše vyvrcholilo 4. ledna tohoto roku.

„Obžalovaný jej opakovaně srazil na podlahu pokoje, kde jej razantně bil pěstmi a kopal do hlavy a hrudníku. Způsobil mu mnohočetná nitrolební poranění a zlomeniny skeletu hrudníku. Poškozený krátce po finální fázi útoku na místě zemřel," popsal situaci Lergerský.

Bedáň před soudem připustil, že známého dal občas facku, aby se začal normálně chovat. Surový útok ale odmítl.

„Není všechno pravda, co se píše v obžalobě. Nekopal jsem ho, ani nebil pěstmi. Byly to jen facky," vypověděl Bedáň, který několikrát zdůraznil, že muž v posledních týdnech opakovaně spadl a udeřil se do hlavy.

Naznačil, že si takto mohl způsobit těžká poranění hlavy, která později vedla ke smrti.

To ale znalci vyloučili.

Trest by se měl Bedáň odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Verdikt zatím není pravomocný. Bedáň se proti němu na místě odvolal, státní zástupce si nechal lhůtu k vyjádření. Konečné slovo bude mít Vrchní soud v Olomouci.