Vaštíková porodila letos v březnu v autobuse cestou do práce. Řidič ani cestující si ničeho nevšimli. Vaštíková s dítětem v kalhotách vyšla z autobusu a na odlehlém místě zdravého chlapce odložila. Poté nastoupila na směnu u pásové linky v třinecké průmyslové zóně. Venku tehdy bylo kolem nuly. Dítě během deseti až dvaceti minut zemřelo na podchlazení.

„Jeví se to stěží představitelné, přesto se to stalo," prohlásila předsedkyně senátu Renata Gilová s tím, že se obžalovaná odmítla ztotožnit s rolí matky. Přitom již porodila dvě děti. Obě skončily v ústavech. „Nemá žádné mateřské pudy," dodala Gilová.

Mlčela

Vaštíková o svém těhotenství nikomu neřekla, nevyhledala ani lékařskou pomoc. „Měla jsem strach, že nezvládnu výchovu a to všechno kolem. Chtěla jsem to řešit, ale nevěděla jsem jak," uvedla Vaštíková. Podle soudkyně to přesně odráží její povahu. „Nepřemýšlela, co bude dál. Nechala věci volně běžet, což je pro ni příznačné," konstatovala soudkyně.

Porod

V pondělí 3. března začala Vaštíková v autobuse plném lidí rodit. „Měla jsem křeče a bolesti. Myslela jsem si, že se mi chce na velkou. Pak jsem si začala uvědomovat, že rodím. Cítila jsem, jak šlo dítě ven. To bylo asi tři minuty před konečnou zastávkou. Miminko jsem měla mezi nohama v kalhotách. Nikdo v autobuse si ničeho nevšiml. Vystoupila jsem. Nevěděla jsem, co mám dělat. Položila jsem ho nahé na zem a utrhla jsem pupeční šňůru. Jestli bylo živé, jsem nezjišťovala. Pak jsem šla do práce," prohlásila Vaštíková.

Boj o paragrafy

Podle soudu se Vaštíková na vraždu nepřipravovala. Chtěla jen vyřešit aktuální situaci. „Jednala zkratkově. Jejím hlavní cílem bylo se zbavit dítěte a vyřešit tak svou svízelnou situaci," řekla Gilová.
Soud odmítl návrh obhajoby, aby tragédie byla posuzována jako usmrcení z nedbalosti. Advokátka se snažila senát přesvědčit o tom, že obžalovaná dítě nechala venku v domnění, že si ho někdo všimne a postará se o něj. Jak však soudkyně zdůraznila, Vaštíková dítě odložila na odlehlé místo. Soud také odmítl možnost, že by se mohlo jednat o trestný čin vraždy novorozeného dítěte matkou, kde je podstatně mírnější sazba. Žena by totiž musela vraždit v rozrušení způsobeném porodem. Jenže svědkové, kteří krátce po porodu s Vaštíkovou mluvili, vypověděli, že si u ní žádného rozrušení nevšimli.

Otec dítěte Robert Čonka své někdejší družce vyčítá, že mu o těhotenství nic neřekla. Podle svých slov byl připraven se o dítě postarat.Otec

Své těhotenství i porod Vaštíková dokonale utajila. Nic nevěděl ani otec dítěte Robert Čonka. „Žili jsme spolu asi dva roky. Pak jsem šel do vězení. To už jsme se rozešli. Když mě pustili, chtěla se ke mně po nějaké době vrátit. Já to odmítl, ale vyspali jsme se spolu. Tak otěhotněla, což jsem netušil. Potom jsme se už neviděli. Kdyby mi něco řekla, pomohl bych jí, o dítě bych se postaral. Ona ho místo toho zabila. Je mi to moc líto, přišel jsem o syna," uvedl Čonka, který u soudu prohlásil, že chce po bývalé družce desetimilionové odškodné. „Zabila mi děcko," řekl Čonka. Soud ale jeho žádosti nevyhověl a odkázal jej na civilní řízení.

Vaštíkové hrozilo patnáct až dvacet let vězení. Trest na spodní hranici dostala mimo jiné vzhledem k dosavadní bezúhonnosti, přiznání a projevené lítosti.
Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce i Vaštíková si nechali lhůtu k vyjádření.