Obžalováno je sedm mužů z Moravskoslezského kraje. Hlavním aktérům hrozí až deset let vězení.

„Obžalovaní se měli mezi lety 2013 a 2014 v různém rozsahu a různým způsobem podílet na trestné činnosti spočívající v krádeži několika desítek osobních automobilů na různých místech, především na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Tímto jednáním měla být způsobena škoda ve výši přibližně pět milionů korun," uvedla mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Podle státního zástupce Jaroslava Jurky bylo vyšetřování velmi komplikované a trvalo několik měsíců. Skupina se zodpovídá z bezmála sedmdesáti krádeží aut. Skutečné číslo je možná podstatně vyšší. Policisté koncem roku 2014 informovali, že ve hře je nejméně 109 vozidel. Prokázat se však podařilo jen některé případy. U dalších scházely důkazy.

OCTAVIE

Gang se zaměřoval téměř výhradně na Škody Octavie první typové řady. Do aut pachatelé vnikali za použití speciálního klíče. „Potom elektronickou krabičkou překonávali zabezpečení, které tam bylo ve formě imobilizéru," řekl Jurka.

Ukradené vozidlo zloději převezli na jiné místo, kde jej na nějakou dobu odstavili. Takto zjišťovali, zda nemá skryté vyhledávací zařízení.

„Čisté" škodovky končily u další obžalovaných, kteří je rozebírali na náhradní díly.

SKLAD

U jednoho z mužů našli policisté tisíc různých dílů. Byly mezi nimi řídící jednotky, airbagy, části karosérií, přístrojové desky a podobně.

Policistům několik měsíců trvalo, než identifikovali automobily, ze kterých věci pocházely. „Bylo to náročné. Ne na všech dílech se nacházela výrobní čísla. Kontaktovali jsme výrobce osobních automobilů, díly jsme také podrobili kriminalistickému zkoumání, ať již z oboru metalografie nebo počítačové expertízy," uvedl policista obeznámený s případem.

Překupník, u kterého se část dílů našla, si žil na „vysoké noze". „Přestože neměl oficiální zaměstnání a živil se pouze příležitostnými brigádami, přes jeho účty protekly mnohamilionové částky," dodal kriminalista. Policisté muži zajistili dům za zhruba dva miliony korun.

Někteří z obžalovaných se k činu přiznali, další nevypovídali. „Můj klient se k jednání přiznal a projevil lítost. Pomohl při objasňování," uvedl obhájce jednoho z obžalovaných.

Hlavní líčení potrvá několik týdnů.