Bratranci

Obžalovanými jsou bratranci Nikolas Agoratsios (20 let) a Patrik Kaifáš (19 let) z Ostravy. První z nich dal Michalu Hrůzovi facku, druhý jej o chvíli později udeřil pěstí do obličeje. Zpěvák po této ráně spadl na chodník a zranil se na hlavě. Patrik Kaifáš prohlásil, že si kvůli opilosti na nic nepamatuje.

U soudu v úterý odmítl vypovídat, ve svých předchozích výpovědích uvedl, že má „okno".

„Já si na to vůbec nepamatuji. Jestli jsem něco takového udělal, tak toho strašně lituji. Za střízliva by se to nestalo," řekl Patrik Kaifáš. Nikolas Agoratsios se hájil tím, že se Michal Hrůza povyšoval a tím je vyprovokoval. „Říkal něco v tom smyslu, že nevíme, o koho jde," uvedl obžalovaný.

Rodinná potyčka

Incidentu předcházela potyčka mezi bratranci, kteří se kvůli přítelkyni jednoho z nich dostali v baru do konfliktu. Ochranka je nakonec i s dalšími příbuznými a známými vykázala na ulici, kde rozepře pokračovala. Oba spadli na zem. Michal Hrůza, který procházel kolem, se je snažil uklidnit. Poté pohrozil, že zavolá policii.

Když začal vytahovat telefon, dostal facku a následně i úder, po kterém se zhroutil k zemi. Státní zástupce David Bartoš prohlásil, že se Michal Hrůza zachoval jako slušný člověk, který chtěl uklidnit situaci. „Snažil se zabránit rvačce," řekl David Bartoš.

Prý se povyšoval

Nikolas Agoratsios u soudu uvedl, že Michal Hrůza do rodinného sporu zasáhl zcela zbytečně. „Když nás viděl na zemi, mohlo to vypadat jako rozepře. Postavil jsem se a snažil se mu to vysvětlit. Řekl jsem mu, že není třeba přivolávat policii, že je to rodinná záležitost, do které mu nic není. On ale začal znovu pokřikovat, že zavolá policii, že nevíme, kdo on je. Povyšoval se. Jako bychom byli odpadlíci," líčil soudu Nikolas Agoratsios.

„Dal jsem mu facku, to bylo vše," dodal obžalovaný s tím, že když stál proti zpěvákovi, zdálo se mu, že už byl zraněný. „Vypadal už zraněný," řekl Nikolas Agoratsios, který podle svých slov slyšel o tom, že zpěváka měla ještě předtím odvézt sanitka do nemocnice, kde ale odmítl ošetření. „Povídalo se to," řekl Nikolas Agoratsios. Několik sekund po facce se před Michalem Hrůzou objevil Patrik Kaifáš, který jej udeřil pěstí.

Vztek

Po incidentu ve Stodolní ulici se bratranci vydali směrem do centra Ostravy, kde Patrik Kaifáš v návalu vzteku ulomil zpětné zrcátko zaparkovaného vozidla. Kromě toho poničil i lak a promáčkl přední dveře. Celkem způsobil škodu za bezmála patnáct tisíc korun. Bezprostředně po činu jej zadrželi strážníci. Okresní soud v Ostravě mu před časem za výtržnictví a poškozování cizí věci vyměřil podmíněný trest.

Co jim hrozí

Hlavní líčení v případu napadení Michala Hrůzy bude pokračovat výslechem svědků. Michal Hrůza zatím jako svědek k soudu předvolán není. Na samotné napadení si totiž nepamatuje. Podle státního zástupce existuje dostatek jiných důkazů prokazujících vinu obou mladíků.

Nikolas Agoratsios čelí žalobě z vydírání a výtržnictví. Hrozí mu až čtyři roky vězení. Patrik Kaifáš, po jehož úderu se Michal Hrůza zranil, by ve vězení mohl strávit až dvanáct let.

K TÉMATU

V Ostravě na Colours of OstravaNa Ostravu Michal Hrůza ani po loňském incidentu nezanevřel. Deníku to řekla jeho manažerka Martina Tůmová. V rámci svého letošního turné, které ve čtvrtek začíná v Praze, ale zpěvák do Ostravy nezavítá. Stalo se tak po dohodě s organizátory červencového festivalu Colours of Ostrava, kde bude jednou z hvězd letošního ročníku.
„Na přání pořadatelů jsme nezařazovali Ostravu dříve, jinak by Ostrava byla určitě součástí jarního návratového turné," řekla Martina Tůmová s tím, že Michal Hrůza chystá speciální představení. Přeneseme část scény a dramaturgii pražského koncertu," řekla manažerka.
Zranění
Celkem pětadvacet dní strávil známý český zpěvák, skladatel a textař Michal Hrůza v Městské nemocnici Ostrava, kde byl hospitalizován s krvácením do mozku. Podrobil se náročné operaci. „Každý den jej navštěvovala manželka Linda, která pro něj byla velkou oporou," uvedla mluvčí nemocnice Magda Otáhalová. Kromě každodenních návštěv manželky, která u svého muže trávila několik hodin, zpěváka navštěvovala také kamarádka a zpěvačka Anna K a členové kapely Hrůzy, kteří s ním v osudný den navštívili Stodolní ulici.
Mimo to zpěváka podpořili také mnozí kolegové z hudební branže prostřednictvím sociálních sítí i na svých koncertech. Na festivalu Colours of Ostrava, kde měl zpěvák vystoupit, jej připomněla ředitelka festivalu Zlata Holušová a požádala návštěvníky, aby na něj mysleli. K tomu hrál z velkoplošné obrazovky jeho videoklip. To, že je Michal Hrůza muzikant, nezapřel ani v ostravské nemocnici, kde se po zlepšení svého zdravotního stavu obrátil k hudbě.
„Kytaru ke konci pobytu v nemocnici používal jako terapeutický nástroj a často si pobrnkával," dodala Magda Otáhalová. Po zlepšení zdravotního stavu byl Michal Hrůza 11. srpna převezen do rehabilitačního zařízení.