Hlavica čtyřiašedesátiletou příbuznou připravil o život v prosinci loňského roku. Krutému činu předcházelo několikaměsíční domácí násilí. Matka musela snášet jeho nadávky i fyzické útoky. Několikrát dokonce přivolala policisty, kteří potomka vykázali ze společného bytu. Syn se ale pokaždé vrátil a matka jej přijala.

O případu jsme více informovali zde: Muž týral svou matku, nakonec ji brutálně ubil

Týrání

Osudného dne ji bil nejprve pěstmi, poté ji srazil zemi, kde do ní jako smyslů zbavený kopal. Rány směřovaly do hlavy i dalších částí těla. Matce také našlapoval na obličej a způsobil jí devastující zranění. Příčinou smrtí byl otok mozku.

„Jednalo se o hrůzný a brutální čin," konstatovala předsedkyně senátu s tím, že oběť musela velmi trpět.

Měl ji rád

Muž závislý na alkoholu podle svých slov netuší, proč matce ublížil. Přiznal jen, že ji v minulosti v opilosti nadával a občas ji udeřil do ramene. Osudného dne údajně vypil svou běžnou denní dávku – deset piv a půl litru vodky. Vzpomíná si jen na strčení do matky. Co bylo dál, neví. „Nevím, proč jsem udělal takový hnus, to přece není možné. Byla to moje maminka milovaná. Hrozně mě mrzí, že ji už nikdy neuvidím. Je mi to moc líto," prohlásil před soudem Hlavica, podle kterého za vše může alkohol.

Když nepil…

Z výpovědí svědků vyplynulo, že ve střízlivosti se Hlavica ke své matce choval slušně. V okamžiku, kdy sáhl po alkoholu, se ale přestal ovládat. Několikrát týdně ji urážel, plival po ní, vyhrožoval jí, došlo i na fyzické napadání. Nutil ji také k tomu, aby mu dávala peníze na pití. A matka mu vycházela vstříc. „Jako nejslabšího ze sourozenců ho měla nejvíce ráda," uvedla soudkyně.

Podle psychologů se na tragédii zřejmě podepsalo několik faktorů. Hlavica v dětství prodělal úraz hlavy, po kterém musel rok nosit přilbu. Stal se terčem posměchu vrstevníků, což se mohlo odrazit na jeho psychice. V dospělosti jej ke dnu postupně poslal rozvod, smrt bývalé manželky, smrt otce a ztráta zaměstnání. Stále více propadal alkoholu. Nepomohlo ani umístění v psychiatrické léčebně a následná protialkoholní ambulantní léčba. „Vše vygradovalo hrůzným činem, který spáchal," konstatovala soudkyně.

Hlavicovi hrozilo patnáct až dvacet let žaláře. S ohledem na všechny okolnosti i to, že dosud nebyl trestán, mu senát uložil sedmnáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Verdikt není pravomocný. Hlavica i státní zástupce si nechali lhůtu na vyjádření. Pokud se někdo odvolá, bude mít konečné slovo Vrchní soud v Olomouci.