Případ zdravotní sestry kšeftující s kradenými léky uzavřel včera Krajský soud v Ostravě. Senát zamítl její odvolání, v rámci kterého se domáhala zrušení části rozsudku Okresního soudu v Ostravě.

TREST

Ten jí letos v květnu vyměřil tři roky vězení s podmíněným odkladem na čtyřletou zkušební lhůtu. Současně jí na dva roky uložil zákaz manipulace s léky a léčivy na předpis. Žena původně podala odvolání vůči celému trestu, nakonec ale žádala „pouze“ upuštění od dvouletého pracovního omezení, které by, jak uvedl její obhájce, mohlo znamenat profesní likvidaci.

LÉKY PRODÁVALI

Žena, jež pracovala na metabolické jednotce intenzivní péče Městské nemocnice Ostrava, kradla v zaměstnání léky. Společně s přítelem pak medikamenty prodávali. Především antidepresiva a antibiotika nabízeli na webových stránkách věnovaných zdravotnictví. Utržili desítky tisíc korun.

„Svého jednání velice lituji,“ prohlásila zdravotní sestra, která podle svých slov medikamenty kradla kvůli tehdejšímu příteli.

Fotbalista Klimkovic Jan Švábík (ve žlutém).
Fotbalista Klimkovic Švábík zkolaboval na tréninku

Ten již byl pravomocně odsouzen na dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky.

„Vzniklo to všechno na jeho popud. Onemocněl a pak už neměl zájem si hledat nějakou práci. Tak vznikly dluhy. A protože se nudil, začal chodit do heren. Většina peněz byla použita na úhradu jeho dluhů a jeho potřeb,“ hájila se žena, které na rozsudku nejvíce vadil dvouletý zákaz činnosti. V současné době totiž pracuje jako zdravotní sestra v jiné nemocnici a trest by pro ni znamenal velké profesní problémy.

„Zdravotní sestra se dnes a denně stýká s léky na předpis. Ten trest je charakteru likvidačního,“ prohlásil v rámci závěrečného návrhu obhájce.

POTVRZENÝ VERDIKT

Soud ale nakonec původní verdikt potvrdil. „Trest rozhodně nelze považovat za nepřiměřeně přísný,“ uvedla soudkyně, podle které žena výrazným způsobem porušila své pracovní povinnosti. Jak na závěr soud konstatoval, v době nedostatku zdravotnického personálu by pro ženu neměl být problém najít na dva roky práci na nižším postu.

Nový interiér vlaků SC Pendolíno společnosti České dráhy, snímek z 25. září 2017 v Ostravě.
PODÍVEJTE SE: Pendolino má nový interiér. Jak se vám líbí?