„Volající buď nesdělovala důvod, proč tísňovou linku kontaktuje, nebo naopak doslova zahrnula policisty širokým spektrem vulgarit nejhrubšího rázu. Užívat měla dvě telefonní čísla. V některých telefonátech se i představila,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.

Poslechněte si telefonát

Po zadržení však žena telefonáty popřela nebo se s policisty odmítla bavit. „Policisté po shromáždění důkazů věc oznámili správnímu orgánu. Zákon na toto protiprávní jednání pamatuje pokutou do výše 200 000 korun,“ dodala Pokorná s tím, že zlomyslná volání jsou naštěstí výjimečná. Někteří lidé si ale tísňovou linku pletou s informační linkou a ptají se na různá telefonní čísla. Další skupinu představují telefonáty psychicky nemocných lidí.

„Příslušník operačního střediska je oprávněn hovor ukončit, jestliže zjistí v průběhu telefonátu, že obsah oznámení nemá charakter tísňové výzvy,“ uvedla Pokorná a dodala: „Policisté přijímající zlomyslná volání se v dané době nemohli věnovat lidem, kteří mohli jejich pomoc potřebovat.“ 

Ilustrační snímek
Soud zrušil původní verdikt: Mladý taneční mstitel do vězení nemusí