Rozsudek vynesl Krajský soud v Ostravě. Verdikt je pravomocný. Žena i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

K loupeži došlo v březnu letošního roku na Karvinsku. Žena bodla nožem vietnamskou prodavačku. Odnesla si 7200 korun. Jen shodou šťastných okolností vše neskončilo vážnými zraněními či dokonce smrtí.

K nepochopitelnému činu ženu dohnala tíživá finanční situace. Ta byla i důvodem jejího dřívějšího pokusu o sebevraždu. Tehdy ji zachránil manžel, který se o hodinu a půl vrátil dříve domů.

Problémy

Oba byli několik měsíců bez práce. Jejich jediným zdrojem příjmu se nakonec staly přídavky na děti. Kvůli problémům s trvalým bydlištěm tehdy nedosáhli na sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti již nemohli pobírat. Dětem se však maximálně věnovali.

Osudného dne vzala poslední peníze z rodinného rozpočtu ve výši šesti korun a vyrazila do ulic. Ještě předtím do tašky vložila kuchyňský nůž. Toho dne musela uhradit dvě splátky, pro které si měla přijít pracovnice firmy zabývající se rychlými půjčkami.

Zoufalá žena několik hodin procházela městem a přemýšlela, jak by získala peníze. Nejprve se chystala okrást prodavačku v zastavárně, později ale svůj plán změnila. Vybrala si vietnamského obchodu s textilem a obuví. Posledním impulzem k nepochopitelnému činu byl telefonát výběrčí splátek, která jí oznámila, že stojí u jejího bytu a čeká na peníze.

Nůž

Žena počkala, až Vietnamka bude uvnitř sama. Vstoupila dovnitř a vrhla se na ni. Snažila se jí vytrhnout číšnický flek, který měla v podpaží. Napoprvé se jí to nepodařilo. Sáhla do tašky pro nůž a po prodavačce se ohnala. Zasáhla ji do boku. Vietnamka se zhroutila na zem. Následovalo další přetahování. Žena se zmocnila fleku, v němž bylo 7200 korun, a utekla. Část peněz použila na úhradu dlužných splátek. Podle svých slov se chtěla později sama udat. Policisté ale byli rychlejší. Cizinka při útoku naštěstí utrpěla jen lehčí poranění.

Lítost

Obžalovaná žena při zahájení hlavního líčení prohlásila, že svého činu lituje. „Toho, co se stalo, velmi lituji. Mrzí mě, že jsem té paní způsobila psychickou i fyzickou újmu," prohlásila před soudem žena, která po činu dobrovolně vyhledala pomoc psychiatra. V mezidobí se zlepšila i sociální situace rodiny, zejména co se týká bydlení a na to navazující možnosti vyplácení dávek.

Ženě hrozilo pět až dvanáct let vězení. S ohledem na okolnosti případu senát nakonec dospěl k závěru, že lze uložit trest pod spodní hranicí sazby, a to dokonce v podobě podmíněného tříletého trestu se zkušební lhůtou na pět let.