Ostrava – Teprve tehdy si uvědomila, že nemá občanský průkaz, který někdo zneužil. Případem se po oznámení začala zabývat policie. „Následným prověřováním jsme zjistili, že na základě předloženého občanského průkazu došlo k opakovanému uzavření paušálních smluv u dvou telekomunikačních společností. Celková způsobená škoda je přes pětadvacet tisíc korun,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie.

Ilustrační foto.
Kauza perverzního lékaře z Ostravska: další nechutnosti a zvrhlosti jdou ven

Kriminalistům se během vyšetřování podařilo získat záběry ženy, která by k případu mohla sdělit důležité informace. „Pro dosažení účelu trestního řízení policisté v souvislosti s prověřováním tohoto trestného činu žádají veřejnost o pomoc a spolupráci při ustanovení ženy, která by svou výpovědí mohla přispět k objasnění daného skutku,“ řekla Michalíková.

Kdy došlo ke ztratě občanského průkazu, není jasné. „Jak sama oznamovatelka uvedla, přesný datum ztráty netuší a ani samotnou ztrátu občanského průkazu nenahlásila,“ doplnila Michalíková. V podobných případech je nezbytné ztrátu nahlásit. Po oznámení se občanský průkaz dostane do policejní databází neplatných průkazů. Majitel ztraceného dokladu má poté větší šanci vyhnout se problémům, pokud někdo cizí na jeho „občanku“ uzavře smlouvu. Firmy při uzavírání smluv mají navíc možnost ověřit, zda předložený doklad není v policejní databází neplatných průkazů. (per)