"Za mřížemi tak zůstávají údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian s bydlištěm na Karvinsku, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska," řekl státní zástupce Roman Kafka, který ve věci podal obžalobu.

Neveřejné zasedání

Neveřejné zasedání netrvalo dlouho. Křepela se jej nezúčastnil a Fian s Vaculou se omezili na krátká vyjádření. Podle Kafky u všech mužů trvá obava, že by se mohli před hrozbou vysokých trestů skrývat. Mužům v případě uznání viny hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Ze stejného trestného činu byli obžalováni další čtyři lidé, kteří jsou ale stíháni na svobodě.

Kafka podal v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy, obžalobu na 31 lidí. Kromě zmíněných sedmi jsou ostatní obžalováni z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami. Soudní líčení začne v budově krajského soudu ve Zlíně 3. března.

Soud má zatím až do konce června nařízeno celkem 42 dnů hlavního líčení.

Rozdělení

Podle předsedy senátu Radomíra Koudely v jednací síni nebude všech 31 obžalovaných, ale jen něco mezi deseti až patnácti. Některé případy hodlá totiž senát delegovat na okresní soudy v Čechách i na Moravě. Vrchní soud pak bude zřejmě rozhodovat o tom, zda další obžalované převezme Krajský soud v Ostravě. Hlavní líčení ve Zlíně se bude konat v jednací místnosti kapacitně uzpůsobené přibližně pro 15 obžalovaných.

Kdyby senát hodlal vést řízení proti všem 31 obžalovaným najednou, musel by hledat vhodné prostory. Podle Koudely by se kvůli tomu trestní řízení prodražilo a pravděpodobně i protáhlo. Soud podle něj proto volí variantu, která je hospodárná i rychlá a v ideálním případě umožní vynesení rozsudku u soudu prvního stupně ještě v letošním roce.