Automaty na občerstvení několik měsíců vykrádal jedenačtyřicetiletý muž z Ostravska. Na zlodějské výpravy jezdil po celé České republice. Nyní ho dopadla policie.

Z automatů na kávu, potraviny, cukrovinky a nápoje bral peníze. Vybíral si především přístroje v nemocnicích, objevoval se však i v nákupních centrech či na nádražích. Je podezřelý ze čtyřiadvaceti vloupání, konečné číslo ale může být podstatně vyšší.

Nejprve řádil v Moravskoslezském kraji, například v Ostravě, Frýdku-Místku, Opavě či Orlové. Když mu začala hořet půda pod nohama, vydal se do dalších regionů. Do vzdálenějších měst, mimo jiné Vyškova, Prahy, Hradce Králové, Znojma, Zlína, Břeclavi, Pardubic nebo Hodonína, jezdil vlakem. Pokud jej cestou zaujaly automaty a měl chvilku čas, vykradl je. Stačilo mu k tomu několik minut během přestupování z vlaku na vlak.

„Někdy byl úspěšný a financí se zmocnil, jindy pouze poškodil automat. V některých případech v objektu vnikl do jednoho přístroje, jindy hned do několika automatů," uvedla mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková.

Policisté během náročného vyšetřování vyslechli desítky lidí. Zajistili také stopy, které ke zkoumání předali znalcům. K usvědčení jim pomohly i kamerové záznamy z míst činů.

Muž se činil od srpna do prosince 2015. Na dráhu zločinu se vydal nedlouho po svém propuštění z vězení, kde pykal za majetkové delikty. Nyní je obviněn z trestných činů krádeže a poškození cizí věci. Celkem způsobil škodu za čtvrt milionu korun. V případě uznání viny mu hrozí až pět let vězení.