Pod mostem na Frýdecké ulici ve Slezské Ostravě poškodili šest elektrických kabelů. „Pachatel kabely vysokého napětí zřejmě přeřezal. V důsledku toho došlo k následnému požáru kabelového vedení a zhruba hodinovému výpadku elektrické energie v městské části Slezská Ostrava a Moravská Ostrava, a to v okolí Výstaviště Černé louky a Karoliny,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Požár zlikvidovali hasiči. Škoda na zařízení byla předběžně vyčíslena na 125 tisíc korun.

Na místo dorazil také psovod se služebním psem. Existovaly totiž obavy, že zloděje mohl zasáhnout proud a někde leží zraněný. Pes ale při prohledávání okolí nikoho nenašel.

Policisté u mostu zajistili nástroj, kterým pachatel kabely poškodil. Případ je kvalifikován jako poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Za tento čin lze uložit až šest roků vězení.

Policie v této souvislosti varuje zloděje kabelů před možným zraněním či dokonce usmrcením. „V červnu došlo k popálení dvou teprve patnáctiletých mladíků,“ řekla Holčáková s tím, že školáci vnikli do jednoho z ostravských závodů, kde sekerami přeťali vysokonapěťové kabely. Následoval výbuch a výpadek proud pro vodní čerpací stanici. Škoda činila 125 tisíc korun. Chlapci byli s popáleninami převezeni do nemocnice.

Při krádežích nejrůznějších kabelů každým rokem v České republice zemře několik lidí.