V hypermarketech Globus se podle mluvčí Pavly Hobíkové počet krádeží v posledních dvou letech nepatrně snižuje. „To je pozitivní trend proti předešlým letům, kdy docházelo naopak k mírnému růstu počtu krádeží. Naše prodejny ale přesto patří k místům s vysokou koncentrací osob. Množství odcizeného zboží proto není zanedbatelné, ale stále se pohybuje v akceptovatelných mezích," uvedlaPavla Hobíková.

Jak upřesnila, lidé kradou už tradičně dražší výrobky, které lze kvůli menším rozměrům snadněji pronést pokladnami. V sortimentu elektroniky se na pomyslných předních příčkách pravidelně umísťují SIM-karty a USB-disky. V oddělení hraček jsou to například autíčka. „Velmi často je také odcizována dekorativní kosmetika, dárková kosmetická balení a holicí strojky a hlavice. Výjimku netvoří ani obuv, kdy si zloděj nazuje nové boty a ty staré uloží do krabice. Většinou jde o zboží do pěti tisíc korun. K nejčastěji kradeným produktům v oddělení potravin patří káva, alkohol a čokolády," sdělila mluvčí Globusu. V některých menších prodejnách, kde nabízejí hlavně potraviny, případně drogerii, se pak krádeže snaží omezit tím, že dražší zboží, například alkohol, káva a kosmetické balíčky, jsou umístěny u pokladny.

Lucie Rejholcová z Hornbachu uvedla, že počty krádeží se drží na velmi nízké úrovni díky propracovanému internímu mechanismu a pravidlům. „S ohledem na zachování jeho dobrého fungování neposkytujeme další informace," dodala Lucie Rejholcová.

Chcete lacinější sekačku?

Jak se Deník přesvědčil, i některé prodejny, ve kterých nabízejí zboží v sortimentu stavba, zahrada, hobby a další, se potýkají s krádežemi. V jedné z ostravských prodejen například nabízeli ve slevě zahradní sekačku.

Její cena byla snížena o dva tisíce korun, protože na ní chybělo víčko benzinové nádržky i víčko s měrkou u nádržky na olej.

Ty někdo ukradl. V dalším obchodě pak prodavačka pod příslibem anonymity uvedla, že právě víčka jako obranu před krádežemi občas nahrazují provizorními krytkami.

Mizí i nákupní vozíky

Zloději se nezdráhají krást ani nákupní vozíky.

Některé obchodní řetězce proto monitorují parkoviště u svých prodejen kamerovým systémem.

Globus v průměru ročně eviduje u svých patnácti hypermarketů, které provozuje v rámci České republiky, krádež přibližně 400 nákupních vozíků.

Pořizovací cena jednoho vozíku se přitom pohybuje kolem tří a půl tisíce korun. „Pokud dostaneme informaci, že jsou naše vozíky například na parkovištích konkurence, sváží je zaměstnanci údržby hypermarketu. Tito zaměstnanci naopak také odvážejí zpět i vozíky konkurence," doplnila Pavla Hobíková.