Zaznělo to v souvislosti s dotazem Deníku, nakolik vzrůstá v okolí svátků počet vloupání. „Před Vánocemi zaznamenáváme nárůst kriminality, protože pachatelé shánějí peníze. Netýká se to však pouze vloupání, ale i krádeží,“ dodala Siřišťová.

Ilustrační fotografie.
Okradený nic netušil. Zloděje mezitím dopadli policisté

Jedná se nejen o pražský, ale o celostátní problém. „Obecně v předvánočním čase evidujeme mírně zvýšený nárůst majetkové trestné činnosti,“ říká Lenka Sikorová z Policejního prezidia. V tomto období je to podle ní dáno především tím, že u sebe lidé mají větší obnos peněz, protože nakupují sváteční zásoby i vánoční dárky. „Stejně je tomu také v případě domácností, kde si finanční hotovost lidé ukládají pro pozdější potřebu,“ dodala Sikorová.

Obecně doporučuje nenechávat v domácnosti vyšší obnos peněz a dárky raději zaplatit platební kartou. Lidé by také měli investovat do kvalitních prvků ochrany domácnosti, které kombinují mechanické a elektronické zabezpečení.

Odborníci pak doporučují spolehnout se na pomoc sousedů. „Dobrou prevencí jsou bezpečnostní dveře, zámky, fyzická ostraha celého objektu, ale dobře může posloužit i spolehlivý soused. Není nad to, když si lidé v této otázce vycházejí vstříc a byty si kontrolují navzájem,“ říká bezpečnostní expert M2C Oldřich Rutar.

Obaly v popelnici

Před nárůstem kriminality před Vánocemi, v tomto případě kapesních krádeží, varují i bezpečnostní agentury působící v obchodních centrech. Podle Radka Škrabala ze SSI Group narůstá aktivita zlodějů i o desítky procent. „Nahrává jim fakt, že jsou zákazníci nepozorní, věnují pozornost více věcem najednou a jsou více roztržití,“ říká Radek Škrabal.

Z domu v brněnských Černých Polích si pachatel odnesl kufr s nářadím.
Na řemeslníky zloděj zamával a šel jim otevřít dveře. Z domu vzal nářadí

S vykradením domů a bytů mají zkušenost i pojišťovací ústavy, na něž se obracejí poškození obyvatelé domácností. Podle pojišťovny Uniqa je krizové zejména období po svátcích, které jinak policisté označují za to klidnější. Její mluvčí Eva Svobodová si to spojuje s přesuny lidí na hory či dovolené k příbuzným. „Zloději ‚pasou‘ po zcela novém zboží, které jsou schopni vysledovat například podle odkládání balicích kartonů ke kontejnerům po Štědrém dnu, podle informací na sociálních sítích a podobně,“ říká. Před sdílením informací na Facebooku, Instagramu či Twitteru varuje i policie.