Osud ostravského hackera Lumíra H. (38 let), který výrazným způsobem ovlivnil internetové bankovnictví v České republice, je zpečetěn. Vrchní soud v Olomouci mu v minulých dnech potvrdil úhrnný trest ve výši šesti a půl roku.

Ten mu letos v dubnu uložil Krajský soud v Ostravě.

Muž s verdiktem nesouhlasil a odvolal se k olomouckému vrchního soudu. Ten ale jeho argumenty nevyslyšel. „Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné,“ řekl Deníku mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik. 

Dodal, že rozhodnutí ostravského soudu a vině i trestu je správné. Hacker se se měl útoku dopustit v roce 2006. Podle obžaloby se rafinovaným způsobem prostřednictvím „napíchnutých“ veřejných počítačů dvou fakult Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava a Ostravské univerzity dostal k citlivým bankovním údajům desítek lidí, kteří zde prováděli platební transakce.

Z jejich účtů u České spořitelny chtěl poté prostřednictvím stovek příkazů odčerpat několik milionů korun. To se mu nakonec nepodařilo. Šlo o výjimečný útok, po kterém banka a následně i další peněžní ústavy v prostředí internetového bankovnictví výrazně zpřísnily bezpečnostní opatření. Mimo jiné zavedly autorizační SMS zprávy. Náročné vyšetřování trvalo řadu měsíců.

ÚTĚK
Když si policie v roce 2007 pro muže přišla, našla ho ukrytého na půdě rodinného domu. Po výslechu musel být propuštěn na svobodu, scházely totiž jednoznačné důkazy. Ty se podařilo zajistit až později po analýze zabavených počítačů a elektronických nosičů. Mezitím ale hacker utekl. V nepřítomnosti byl Krajským soudem v Ostravě odsouzen k šesti rokům vězení. Skrýval se několik let.
LOVCI LEBEK
Lovci lebek ho za dramatických okolností zatkli vloni v květnu v domě jeho rodičů v Ostravě- -Svinově. Policisté se k němu nedostali ani po použití beranidla a nakonec museli přivolat hasiče. Ti k otevření dveří použili hydraulické zařízení. Muž se mezitím schoval se do skříně a nakonec se snažil přesvědčit policisty o tom, že není tím, koho hledají. V druhém procesu dostal hacker šest a půl roku