Babiš řekl, že je pro všechny české občany dobrou zprávou, že žijeme v právním státě. Radost ze zproštění obžaloby má hlavně kvůli rodině a nejbližším spolupracovníkům. Prezident Miloš Zeman mu po vyhlášení rozsudku telefonoval a poblahopřál. Pro Babiše to bylo povzbuzením.

Expremiér se omluvil za to, že kauzu v minulosti nazval politickým procesem. Trvá ale na tom, že šlo o politické trestní stíhání.

Babiš poznamenal, že celá záležitost byla pro něj i pro jeho rodinu obrovským traumatem. Šest let podle něj museli bojovat s nepravdou. „Opakovaně jsem tvrdil, že jsem nikdy nic nezákonného nespáchal, neporušil jsem zákon. Tato kauza byla vždycky využita v rámci různých voleb,“ uvedl.

Poděkoval své manželce Monice a rodině i Nagyové, která je podle něj statečnou ženou, jež „měla tu smůlu, že Babiš šel do politiky“.

Kauza Čapí hnízdo: Soud s Babišem a Nagyovou 9. ledna 2023
Kauza Čapí hnízdo: Soud zprostil obžaloby Babiše i Nagyovou

Nagyová poznamenala, že se o věci satisfakce ještě bude radit s právníky. Kauza podle ní měla dopad na její rodinu, práci, známé či přátelství. „To je něco, o čem určitě budu mluvit se svým právníkem, protože jsem z toho rozhodně nevyšla bez úhony,“ doplnila.

Nadále se chce věnovat komunální politice. Mohla by se stát součástí koalice v Jihlavě, kde to původně kvůli kauze odmítli ODS a lidovci.

Babiš ani Nagyová se vyhlášení rozsudku nezúčastnili. „Po šesti letech, když bojujete za pravdu, tak máte nějaké emoce a já jsem si je vyřídil ve své ložnici,“ uvedl Babiš. „Ať už by bylo rozhodnutí soudu jakékoli, tak jsem věděla, že slzy budou a obrovské emoce budou také. To je něco, co si radši nechám v úzkém kroužku. (…) To jsem nechtěla sdílet s veřejností,“ podotkla Nagyová.

Andrej Babiš u soudu
Osvobozující verdikt nad Babišem? Senzace, shodují se německá média

Podle soudce Jana Šotta se v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu, neprokázalo, že by skutek popsaný v obžalobě byl trestným činem. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Žalobce žádal podmínky a pokuty 

Šaroch navrhoval pro Babiše i Nagyovou tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou. Chtěl pro ně také peněžité tresty, u Babiše deset milionů korun, u Nagyové půl milionu korun. Žalobce ve svém závěrečném návrhu uvedl, že jsou splněny všechny podmínky pro uložení trestu pod zákonnou sazbou, která činí pět až deset let vězení.