Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné.

„Je to účelový a zmanipulovaným audit uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů,“ uvedl Babiš po zveřejnění dokumentu. Nevládní protikorupční organizace Transparency International ale v reakci uvedla, že to byla ona, kdo upozornila podnětem Evropskou komisi na Babišův střet zájmů.

Luboš Palata
Babišův střet zájmů je problémem celé české politiky

Předseda vlády doplnil, že novele zákona o střetu zájmů označované lex Babiš plně vyhověl a svou bývalou firmu Agrofert převedl do svěřenských fondů. "Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy," uvedl.

Kompletní zprávu EK si můžete přečíst zde.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že závěry Komise jsou absurdní. Ví o nich ale zatím jen z médií. Jde primárně o záležitost mezi EK a Českem, s Agrofertem nikdo žádné řízení nevedl, sdělil dnes mluvčí ČTK.

"Trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona, příslušných pravidel a uzavřených smluv. Všechny dotační projekty byly schváleny úřady a také kontrolovány bez nálezu jakýchkoli zásadních závad," uvedl Hanzelka.

Babiš, kterého mluvčí označuje jako někdejšího akcionáře, podle něj učinil vše, co po něm novelizovaný zákon o střetu zájmů požadoval. "Tedy vložil akcie svých firem do svěřenských fondů. Agrofert ani jeho dceřiné společnosti neřídí a neovládá a ke střetu zájmů nedochází," dodal Hanzelka.

Podle auditorů je ale pro závěry zásadní, že Babiš jmenoval všechny činitele fondů, které může i odvolávat. "Pan Babiš tudíž oba svěřenské fondy ovládá a prostřednictvím těchto svěřenských fondů ovládá také skupinu Agrofert," konstatuje zpráva s tím, že premiér má přímý ekonomický zájem na úspěchu Agrofertu.

Podle zprávy byl ohrožen nestranný výkon Babišových vládních funkcí, neboť se podílel na rozhodnutích, která měla dopad i na Agrofert. Zároveň se podílel na rozhodování o tom, jak budou rozděleny unijní peníze v Česku.

Premiér Andrej Babiš
Andrej Babiš exkluzivně: Nenecháme se Ruskem zastrašit. Zničilo vzájemné vztahy

Česko by proto podle závěrů auditu mělo vrátit dotace, které společnost neoprávněně získala z Evropského fondu pro rozvoj venkova a Evropského sociálního fondu po zmíněném datu, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů.

"Na všechny související výdaje již vykázané komisi na tyto operace by proto měla být uplatněna stoprocentní finanční oprava a související příspěvek z veřejných zdrojů u těchto programů by měl být rovněž zrušen," uvádí zpráva.

Komise zahájila audit v roce 2018 na podnět protikorupční organizace Transparency International. Zpráva auditorů byla hotova koncem roku 2019 a od té doby probíhala komunikace mezi Bruselem a českými úřady, kvůli níž odmítala unijní exekutiva závěry auditorů zveřejnit. Některá média je však publikovala již dříve a tvrdila, že by Česko mělo do unijní pokladny vracet přes 400 milionů korun. Babiš dříve uvedl, že Česká republika žádné peníze Bruselu vracet nebude.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy ho převedl do svěřenského fondu. Důvodem byla novela zákona o střetu zájmů, podle které nesmějí mít firmy členů vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám.

Piráti chtějí, aby úřady kvůli auditu vymohly od Agrofertu čerpané peníze

Opoziční Piráti chtějí, aby úřady kvůli závěrečné zprávě z auditu souvisejícího s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert vymáhaly od firmy čerpané peníze. V sobotu proto odešlou úřadům a ministerstvům dopis. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že zpráva potvrdila střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle protikorupční organizace Transparency International (TI) je zpráva důležitým krokem v rámci transparentnosti prošetřování ze strany Evropské komise. 

"Zítra (v sobotu) odešleme dopisy ministerstvům a úřadům, aby konečně vymohli od Agrofertu neoprávněně čerpané zakázky a dotace," sdělil ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš. Pirátští analytici podle něj vypočítali, že za tři roky jde o 20 miliard korun. "Situace nemusela dojít tak daleko, pokud by vláda naslouchala Pirátům," dodal Bartoš.

"Nelze oddělit premiéra Babiše od Babiše - příjemce miliardových veřejných dotací. Věřím, že tato éra končí a definitivní tečku za ni udělají voliči," řekl ČTK Fiala. "Čím kratší dobu bude Andrej Babiš u moci, tím lépe," dodal.

Transparency International na twitteru uvedla, že zpráva je vyústěním jejích právně-analytických podnětů a dalších dílčích kroků. "Jsme rádi, že se fakta a důkazy potvrdily," uvedla organizace. Česká republika musí podle ní nyní jednat.

Europoslanec a bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil závěry zprávy za velký průšvih. "Jestli se Andrej Babiš spoléhal na to, že si experti Evropské komise nedají tu práci a nerozpletou nitky jeho kontroly Agrofertu, tak se chlapec docela přepočítal…," uvedl Pospíšil na twitteru. Bývalý ministr financí a rovněž někdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek reagoval na Babišova slova o zmanipulovaném auditu tím, že každý "zločinec" má právo hájit se i hloupými a absurdními výroky. "Sněmovna ale nemá právo takovému člověku ponechat svou důvěru. Je důležité, aby civilizovaný svět věděl, že ta osoba je bez důvěry a v demisi," napsal Kalousek na twitteru.

"Myslím, že výše dotací, které Andrej Babiš neoprávněně z EU čerpal a které musí Česká republika vracet/nedostane proplacené, je větší než částka, kterou je (ministryně financí) Alena Schillerová schopna získat jako odškodné od Ruska za Vrbětice," uvedl lidovecký poslanec Ondřej Benešík.