„V Čechách a na Českomoravské vrchovině se odpoledne a večer ojediněle vyskytnou silné bouřky, doprovázené zejména přívalovými srážkovými s úhrny kolem 45 mm,“ varoval Český hydrometeorologický ústav. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat blesky, v menší míře i kroupy a nárazy větru,“ dodává.

Na jihu Moravy při úterních bouřkách padaly stromy. Některé domácnosti zůstaly bez proudu.
Popadané stromy i vedení. Po bouřkách byly bez proudu tisíce domácností

Krátce po poledni pak ČHMÚ své varování upřesnil. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji dokonce vyhlásil vysoký stupeň nebezpečí. „Místy očekáváme vydatný déšť s úhrnem přes 40 milimetrů během šesti hodin nebo celkovým úhrnem 60 až 90 milimetrů,“ vysvětlují odborníci. To podle nich může vést k zaplavení komunikací a jejich zanešení nečistotami, zhoršenému odvodu vody kanalizací a v krajních případech i k podmáčení a následným sesuvům půdy a snížení stability stromů.

Lidé by podle meteorologů měli dát pozor především na nebezpečí zásahu bleskem a padající větve či stromy. „Při řízení vozidla v bouřce by lidé měli snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ dodává ČHMÚ.

První silnější bouřku zaznamenali v neděli odpoledne na Strakonicku. Podle slov Františka Vavrušky z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích se situace teprve vyvíjí a větší bouřky se objeví v podvečer a večer. „Mohou způsobit i přívalové rychlé povodně,“ poznamenal.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Venduly Matějů zatím situace není nijak dramatická.. "Měli jsme zatím jeden výjezd na Jindřichohradecko kvůli spadlému stromu," uvedla v 17 hodin.

Silný déšť a poryvy větru zasáhly v neděli večer také Tachovsko. K padlému stromu u Zadního Chodova, který bránil provozu na silnici, vyjížděli dobrovolní hasiči z Chodové Plané.

Nebezpečí povodní

Bouřky by mohly pokračovat i v následujících dnech. Ve výhledu pro období od pondělí do středy meteorologové očekávají „místy vydatný déšť s úhrnem až 60 milimetrů, ojediněle i více“.

V souvislosti s vydatným deštěm múže dojít zejména na jihu Čech, v oblastech Českého lesa, Šumavy, Novohradských hor a jihu Českomoravské vrchoviny, ke stoupání hladin především menších toků. Od pondělí pak mohou stoupat hladiny řek v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. V Jeseníkách a Beskydech by podle ČHMÚ mohly vystoupat až na druhý povodňový stupeň. 

Výstraha před požáry

Na většině území však stále platí také výstraha před požáry. Tu meteorologové odvolali pouze v severozápadní polovině Čech. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ upozorňují odborníci a doporučují „nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně“. 

Důvodem je horko a sucho, které v Česku panovalo v předchozích dnech. I v neděli podle meteorologů vystoupají teploty až na 31 stupňů Celsia.

Havlíčkův Brod po silné bouřce, 28. července 2020.
Česko zažilo nejteplejší den roku. Večer pak udeřily bouřky a krupobití

Druhý stupeň poplachu vyhlásili v neděli kvůli požáru lesa hasiči na Děčínsku. „Mohu potvrdit, že hoří na ploše o rozměrech 50 krát 50 metrů,“ přiblížil operační důstojník hasičského záchranného sboru.  „Vyhlásili jsme druhý stupeň poplachu, protože jde o obtížně přístupný terén,“ doplnil.