"Mohu potvrdit, že sekvenací byla skutečně takzvaná jihoafrická mutace u jednoho vzorku potvrzena," uvedla Peterová.

Informaci na dnešní odborné konferenci k nemoci covid-19 potvrdila také Helena Jiřincová, která vede Národní referenční laboratoře pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu. Tato laboratoř dělá takzvanou sekvenaci, což je podrobná genetická analýza viru, která má mutaci potvrdit.

Na světě se objevují stále nové mutace koronaviru.
V USA se objevila nová mutace covidu. Dítě mělo hrozivé množství virových částic

"Potvrdili jsme sekvenací jeden případ a určitě jeden je velmi silně indikován na základě PCR testu," řekla Jiřincová. U druhého případu ale podle ní nemohou odborníci udělat sekvenaci kvůli nízké koncentraci RNA.

První podezření na výskyt nakažlivější jihoafrické mutace se v Česku objevilo na začátku tohoto týdne, a to hned u několika vzorků. Jednalo se o osoby, které se vrátily ze Zanzibaru, konkrétně o muže a ženu z Královéhradeckého kraje a jednu ženu z Jihomoravského kraje. Podezření se rovněž objevilo v brněnské školce u dvou dětí a dvou učitelek. 

Podezřením na výskyt nové mutace se zabývali také hygienici v Ústeckém kraji. "Podezření máme u jedné ženy z Chomutova, která se vrátila ze Zanzibaru," uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Odolnější varianta 

Jihoafrická mutace, která se již potvrdila v řadě evropských zemí, je jednou z nových variant viru SARS-CoV-2. Poprvé ji vědci zaznamenali 18. prosince v jihoafrické provinci Eastern Cape. Mutace zřejmě nezpůsobuje závažnější průběh nemoci, je ale o 50 procent nakažlivější a zřejmě také lépe odolává protilátkám získaným po prodělání nemoci. 

Molekulární imunolog Václav Hořejší
Imunolog Václav Hořejší: Jihoafrická a brazilská mutace jsou hrozivé

Odborníci uváději, že vakcíny, kterými se nyní proti covidu-19 v Česku očkuje, by proti jihoafrické mutaci (jinak též variantě B.1.351) nemusely být tak účinné. Obávanou vlastností nové mutace je zřejmě i skutečnost, že častěji útočí na mladší osoby, které se staršími kmeny viru neměly tolik problémů. 

Již od konce minulého roku se v Česku šíří i takzvaná britská mutace, která nyní převládá, její rozšíření však není rovnoměrné. Například na Trutnovsku se už dříve prokázala u šedesáti procent zkoumaných vzorků, v Praze to byla desetina. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně ji během února zaznamenala v padesáti procentech vzorků.