Banky mohou od včerejška poskytnout hypotéku nanejvýš na 80 procent hodnoty nakupované nemovitosti. To prakticky znamená, že na nákup bytu za pět milionů korun si nejprve zájemci budou muset jeden milion našetřit.

Kromě toho budou žadatelé nad 36 let moci dostat úvěr nanejvýš v úrovni osmiapůlnásobku jejich ročního příjmu. Měsíční splátka zároveň již nepřesáhne pětačtyřicet procent jejich čistého příjmu. Alespoň těm mladším se zatím podmínky pro hypotéky nemění.

Ilustrační snímek
Nejvyšší od roku 2001. Bankovní rada ČNB znovu zvýšila základní úrokovou sazbu

„Pro mnohé klienty, kteří dodnes stěží procházeli na hranici limitů, už hypotéka opravdu nebude dostupná,“ potvrdil Jan Sadil, člen představenstva České obchodní banky, jenž se na hypotéky dlouhodobě specializuje.

Někteří znalci jsou přesto přesvědčeni, že ani za zhoršených podmínek není s nákupem nemovitosti na co čekat. Nelze například vyloučit, že ČNB bude nadále zvyšovat svou základní sazbu, od níž se sazba hypoték odvíjí. Naposledy tak učinila na svém zasedání ve čtvrtek, kdy ji zvýšila na pět procent.

„Pokud mám vybranou nemovitost svého srdce a chci se přestěhovat, tak bych nekoukal na to, jak vysoká je hypotéka. Třeba za pět let může být sazba ještě někde úplně jinde,“ podotkl Sadil.

Horší dostupnost nájemních bytů žene nahoru ceny nájmů.
Nedostupné byty ženou vzhůru i ceny nájmů. Letos stoupnou až o pětinu

Válka s Ukrajinou podle něj navíc lidi připravila o naději, že se zpomalí dosavadní rychlý růst cen nemovitostí. „Když vidíme, co dělají ceny materiálů, zejména u novostaveb, tak se obávám, že nemůžeme říct, že ceny nepůjdou nahoru,“ doplnil.

Poklesne cena nemovitostí?

Podle Viktora Mejzlíka ze společnosti GarantovanyNajem.cz ale rostoucí sazby hypoték mohou naopak ve svém důsledku vést k mírnému poklesu cen nemovitostí, možná dokonce až o pět procent. Třetině lidí totiž letos nebo příští rok skončí fixace hypotéky, aktuální sazby jim přitom mohou prodražit měsíční splátky oproti dnešku až o polovinu.

„Řada lidí bude nucena uvažovat nad tím, zda nebude lepší nemovitost prodat,“ uvedl Mejzlík. Pokud splátky skutečně neutáhnou, budou podle něj domy a byty nabízet se slevou, aby je prodali co nejrychleji. „Ceny se budou snižovat postupně o sto, dvě stě tisíc,“ očekává.

Instalace nového kotle - Ilustrační foto
Lidé si zřejmě nestihnou vyměnit staré kotle. Za jejich používání hrozí pokuta

Zkušenosti poradců společnosti Chytrý Honza potvrzují, že se snižuje počet žadatelů o hypotéky a v kontrastu s růstem cen nemovitostí rovněž klesá průměrná hodnota schválených hypoték. „I proto odhadujeme, že až třetina žadatelů jednoduše neuspěje,“ dodal Jiří Havrlant z Chytrého Honzy.