Pro pořízení bydlení by hypotéku podle průzkumu využilo 60 procent lidí, což je o sedm procentních bodů víc než loni. Stojí za tím vyšší ceny nemovitostí, díky nimž roste potřeba financovat bydlení půjčkou. Vlastní úspory by pak lidé použili hlavně na rekonstrukce a vybavení domácností, podobně jako v loňském roce.

Téměř pětina dotazovaných přitom už hypotéku má a úspěšně ji splácí, což potvrzují i poslední čísla České národní banky o platební morálce. Podíl problematických hypoték totiž dál klesá na dlouholetá minima. Podle únorových statistik je problematických úvěrů pouze 0,71 procenta, nejméně za 20 let.

Výstavba bytů. Ilustrační foto.
Spolu v kuchyni. Sdílené bydlení může Čechům pomoci v krizi

"Celkem 18 procent lidí hypotéku má, 11 procent ji před pandemií plánovalo a stále ji plánuje a dvě procenta lidí hypotéku nemají, ale v souvislosti s pandemií a podmínkami na trhu ji začali plánovat. Dalších deset procent lidí hypotéku nemá, ale kvůli růstu sazeb či vysokým cenám nemovitostí ji už neplánují. Přibližně 53 procent Čechů hypotéku nemá a ani to neplánuje. Dalších zhruba šest procent hypotéku nemá, protože ji už splatilo. Celkem jedno procento o hypotéku žádalo, ale nebyla jim schválená," vyplývá dále z průzkumu.

"I když objemy poskytnutých hypoték letos meziročně klesají dvoucifernými tempy a letošní rok se tak určitě nevyrovná roku 2021, který byl do počtu i objemu hypoték zcela rekordní, přesto je letošní objem poskytnutých nových hypoték za první čtvrtletí stále poměrně silný. Pokles je totiž koncentrován zejména v refinancovaných úvěrech. Objem skutečně nových hypoték byl za první čtvrtletí 2022 meziročně nižší jen o 8,6 procenta," uvedl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

S rostoucími úroky se Češi o výběru poskytovatele hypotéky častěji rozhodují podle výhodné úrokové sazby nebo výše měsíční splátky. Důležité je to téměř pro polovinu z nich, zatímco loni to byla jen necelá třetina. Naopak doporučení finančních poradců je pro ně méně důležité. Na významu nabývá dopravní dostupnost a typ nemovitosti. O něco více než loni lidi zajímá i blízkost k ostatním členům rodiny nebo dojezdový čas do práce.

Nový byt - ilustrační foto.
Byty ve velkých městech zdražily. Ceny v Brně dohání Prahu, říkají analytici

"Česká populace vnímá změny na trhu spojené s růstem cen nemovitostí, a tudíž více než kdy jindy je citlivější na cenové nastavení hypoték, často na úkor doporučení od finančního poradce. To se týká jak klíčového parametru v podobě výše úrokové sazby, tak samotné měsíční splátky, která je pro mnohé občany zásadní v kontextu dlouhodobé stability rozpočtu domácnosti,“ doplnil Michal Straka z Ipsosu.

Hypotéku si lidé nejčastěji pořizují k financování vlastního bydlení. Pro pořízení domu nebo bytu, ve kterém budou následně i bydlet, by ji využily dvě třetiny z nich. S velkým odstupem pak následují rekonstrukce domácnosti, koupě nemovitosti k pronájmu, popřípadě pořízení bydlení pro děti či rodiče. V porovnání s minulým rokem přitom méně záleží na kvalitě životního prostředí.

Čím mladší žadatel, tím větší půjčka 

Necelá pětina Čechů má hypotéku na 15 let. Podobnou délku plánuje i třetina těch, co o hypotéce uvažují. Ve skutečnosti je ale nejvíc těch nad 25 let, a to jak skutečných, tak plánovaných. To je o čtyři procentní body víc než loni, u plánovaných dokonce o šest bodů.

Za celý loňský rok banky poskytly 178 tisíc hypoték, o polovinu více než v roce 2020. Celkový objem včetně refinancování dosáhl v roce 2021 rekordního objemu 541 miliard Kč, v roce 2020 činil objem 312 miliard korun, vyplývá z Hypomonitoru ČBA. Podle něho si Češi loni průměrně půjčovali 3,3 milionu korun, zatímco v roce 2020 to bylo 2,8 milionu.

Pořídit si byt či dům znamená pro mnoho lidí v Česku nesplnitelný sen
Přísné hypotéky. Vlastní bydlení se po změně podmínek stává luxusem

Platí přitom, že čím mladší žadatel, tím více peněz si plánuje půjčit. Nejvíc, a to pět až šest milionů korun, by si chtěli půjčit mladí lidé do 26 let (sedm procent). Kategorie do tří milionů korun se nejčastěji týká lidí mezi 27 a 35 lety (27 procent). Půjčku do jednoho milionu pak zvažují hlavně lidé nad 54 let.