Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vědí úřady nyní o 105 českých občanech, kteří se chtějí vrátit z Číny do ČR. "Jedná se o lidi, co se nachází mimo ohnisko nákazy," uvedl. Premiér o víkendu uvedl, že právě kvůli jejich návratu kabinet uzpůsobí začátek platnosti zákazu. Pokud by někteří z nich v Číně zůstali, stát je připraven pro ně vyslat vládní airbus. "Jeví se, že většina Čechů, kteří se chtějí vrátit, je schopna si to zajistit vlastní cestou prostřednictvím komerčních letů," řekl Petříček.

Fronta před nemocnicí ve Wu-Chanu
Koronavir si vyžádal přes 360 životů. Rusko přerušilo železniční spojení s Čínou

Vojtěch po jednání vlády řekl, že zákaz bude vydán formou ochranného opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Stejně už ministerstvo postupovalo minulý týden, kdy letiště instruovalo, aby poučovalo cestující o symptomech viru a souvisejících opatřeních. "Ochranné opatření dnes podepíšu, ministerstvo ho vydá. Ode dneška bude platné, ale účinné od 9. února," uvedl. Týká se komerčních letů, vládních speciálů nikoliv.

Mezi Prahou a Čínou teď létá 12 spojů týdně. Společnost Sichuan Airlines v minulém týdnu kvůli šíření koronaviru rozhodla o dočasném přerušení letů mezi Prahou a Čcheng-tu, které nyní fungují dvakrát týdně. Poslední zpáteční let poletí v sobotu 8. února, 12. února pak chtěly aerolinky poslat letadlo pro čínské cestující z Prahy. Od začátku března ukončí provoz na trase Praha-Peking dopravce Hainan Airlines. Linka, která funguje třikrát týdně, skončí úplně, zřejmě z komerčních nebo politických důvodů.

Opatření proti šíření nákazy

Omezení letů o jeden spoj mezi Prahou a Šanghají v minulých týdnech oznámila také China Eastern Airlines, od března tak měla na trase létat čtyřikrát týdně. Stejný dopravce také dvakrát týdně létá do Si-anu.

Mluvčí ruzyňského letiště Kateřina Pavlíková ČTK sdělila, že na tento týden bylo v plánu sedm přímých spojů do Pekingu, Šanghaje a Čcheng-tu. "Dva z příletů již proběhly dnes v brzkých ranních hodinách. Zbývá tedy pět posledních letů, než bude platné rozhodnutí vlády," uvedla.

Přílet evakuovaných z Číny do Prahy
Češi evakuovaní z Číny podstoupili testy. Daří se jim dobře, uvedla nemocnice

Koronavirem, který se od prosince šíří z čínského města Wu-chan, se v Číně a zahraničí nakazilo už více než 17 300 lidí. Nákaza si vyžádala 362 obětí, z toho 361 v Číně a jednu na Filipínách. Epidemie přiměla čínské úřady k opatřením proti šíření nákazy, což postihlo i ekonomiku, zejména dopravu, turistiku a obchod.

Mezi státy, které omezily nebo zrušily letecké spojení s Čínou v souvislosti s šířením nového koronaviru, patří například Severní Korea, Vietnam, Pákistán, Kazachstán, Írán, Indonésie, Nový Zéland, Filipíny, z evropských zemí omezilo lety do Číny Rusko a zrušila je Gruzie či Itálie.

Česko pošle Číně deset milionů
Česko pošle Číně kvůli novému typu koronaviru jako humanitární pomoc deset milionů korun. Na návrh ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) to dnes schválila vláda, řekl po zasedání kabinetu novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Peníze by se měly rozdělovat prostřednictvím mezinárodních organizací po konzultacích se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Babiš zopakoval, že rezervy zdravotnického vybavení, jako jsou například roušky, si musí Česko ponechat, aby bylo připravené na náhlé situace.

Babiš o víkendu řekl, že Česko nemá možnosti, jak vyhovět čínské žádosti o humanitární pomoc kvůli šíření koronaviru. Reagoval tak na páteční žádost čínského velvyslance Čang Ťien-mina. Jeho slova vyvolala kritiku některých politiků a dalších uživatelů na sociálních sítích. Babiš poté uvedl, že Česko poskytne Číně finanční pomoc a vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek.

Petříček poté navrhl desetimilionovou pomoc. "Ministerstvo má připraveno deset milionů, na základě dnešního jednání vlády je bude poskytovat Číně prostřednictvím mezinárodních organizací. Budeme jednat s WHO, jak je efektivně využít," uvedl po zasedání kabinetu Petříček.

Diplomacie a ministerstvo zdravotnictví také jednají o možném poskytnutí vyřazených sanitních vozů. "Které (Čína) potřebuje na převoz infikovaných do karantén," uvedl Petříček. Úřady také jednají o možném zapojení českých expertů, například epidemiologů.