V neděli přibylo v Česku 2618 potvrzených případů koronaviru, nejméně v tomto roce. Proti minulé neděli je to pokles zhruba o 1700 případů. Počet lidí, kteří leží s covidem-19 v nemocnicích, klesl o téměř 150 na 6330. Méně hospitalizovaných bylo naposledy na začátku ledna. Do statistik od neděle přibylo dalších 111 úmrtí, s covidem dosud v Česku zemřelo 14 449 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku 891 852 nakažených. Více než 732 tisíc z nich se už z nemoci vyléčilo. V zemi je aktuálně zhruba 145 tisíc nakažených, většina s lehkým průběhem. V těžkém stavu je v nemocnicích 1081 lidí.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
PODÍVEJTE SE: Česko je v počtu očkovaných jedno z nejhorších v EU

Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, vzrostlo z 0,68 na 0,71. Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, naopak klesl podíl hospitalizací, průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr nákaz mezi seniory na 100 tisíc obyvatel.

Index PES klesl na úroveň čtvrtého stupně už po vánočních svátcích, tehdy na tři dny. Od 30. prosince do čtvrtka se držel nad hranicí pátého stupně. Na začátku ledna dosahoval až 90 bodů, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení loni na podzim.

Zmírnění opatření? Vláda bude jednat ve středu

Opatření proti šíření nákazy se v Česku řídí podle pátého stupně od 27. prosince. Pro případné zmírnění musí index PES v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, to by mohlo nastat právě ve středu. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí předepsané termíny.

Teenageři se potřebují vymezovat vůči rodičům, být nezávislí, mít kolem sebe kamarády a zažívat první lásky. Koronavirus všechny tyto potřeby potlačil, což s sebou zákonitě nese negativní důsledky.
Covid ničí i děti. Častěji uvažují o sebevraždě a trpí depresemi nebo anorexií

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v neděli v televizi Prima řekl, že vláda bude o přesunu do čtvrtého stupně jednat asi ve středu. Havlíček zdůraznil, že pro rozhodnutí o možném zmírnění opatření bude klíčový vývoj epidemické situace v následujících dnech a také stav v nemocnicích. Premiér Andrej Babiš (ANO) České televizi (ČT) řekl, že od úterý budou moci otevřít papírnictví, obchody s oblečením a botami pro děti a prodejny se spodním prádlem. Další zmírňování ale zatím neočekává, počet hospitalizovaných je podle něj stále vysoký.