Úmrtí lidí s covidem-19 byla ještě do 15. prosince denně více než stovka, ale v posledních dnech se počty zemřelých pohybují v desítkách za den.

Spolu s denními počty nově nakažených koronavirem postupně klesají i podíly pozitivních případů na množství prováděných testů. U preventivních a plošných testů, kterých se provádí nejvíce, klesl podíl pozitivních ze 7,51 procenta za předchozí neděli na 6,06 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se snížil ze 22,23 na 20,62 procenta.

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra vnitra Víta Rakušana, který úřad převzal po Janu Hamáčkovi, 17. prosince 2021 v Praze.
Rada pro zdravotní rizika zanikne, deformovala systém, oznámil Rakušan

Pouze u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl, a to ze 12,37 procenta za předchozí neděli na 14,11 procenta.

Počet testovaných klesl v neděli oproti minulému týdnu asi o tisícovku na zhruba 35 600. Provedeno bylo přibližně 26 500 PCR testů a přes 9100 antigenních.

Kromě denních nárůstů počtu nakažených se vytrvale snižuje i tzv. incidenční číslo, tedy počet nových případů nemoci za posledních sedm dní na každých sto tisíc obyvatel. K dnešku kleslo z nedělních 642 na 639 případů.

Ubývá i hospitalizovaných

Nárůst počtu nakažených koronavirem postupně klesá už zhruba od začátku prosince. Následně začalo ubývat také hospitalizovaných. Jejich množství se snižuje už skoro dva týdny. Stejně tak klesá i počet hospitalizovaných s covidem-19, kteří jsou ve vážném stavu. Ještě na začátku prosince bylo těžce nemocných více než 1100.

Údaje o hospitalizovaných na webu ministerstva ale nezahrnují pacienty, kteří po určité době nevykazují příznaky covidu-19, ale v nemocnicích zůstávají. K dnešnímu ránu bylo v nemocnicích v Česku volných podle ministerstva zdravotnictví jen 20 procent lůžek s umělou plicní ventilací a 28 procent standardních lůžek s kyslíkem. Ve srovnání s minulým týdnem tak podíly volných lůžek zůstávají přibližně stejné.

Tisková konference po prvním zasedání vlády premiéra Petra Fialy, 17. prosince 2021 v Praze. Na snímku zprava ministr zdravotnictví a místopředseda vlády Vlastimil Válek (TOP 09), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Nová vláda poprvé zasedala. Nouzový stav neprodloužíme, oznámil Fiala

Od začátku epidemie covidu-19 v Česku loni v březnu bylo v zemi zaznamenáno dohromady přes 2,4 milionu případů nemoci. Zemřelo celkem 35 288 lidí s covidem-19. Od konce loňského prosince se v Česku proti covidu-19 očkuje. Podáno bylo již přes 14,9 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo asi 6,6 milionu lidí. V neděli bylo naočkováno asi 21 500 lidí, tedy podobně jako před týdnem.

Konec nouzového stavu

Nově jmenovaná vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se v pátek rozhodla, že nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který tak skončí o půlnoci 25. prosince. Přestanou pak platit některá opatření proti šíření epidemie covidu-19, třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů.

Kabinet je ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) připraven se vrátit k debatě o nouzovém stavu v případě zhoršení situace. Sleduje hlavně situaci kolem varianty koronaviru omikron, která může být podle odborníků nakažlivější než dosud dominantní delta.