Zatímco Dánsko dokázalo naočkovat už tři procenta populace, situace v České republice je několikanásobně horší. V procentu zaočkovaných jsme na tom podle dostupných dat hůř, než všechny naše sousední země včetně Slovenska, kde se situace přitom rozhodně nedá nazvat ideální. Podle dostupných českých čísel jsme na tom dokonce ještě hůř, než jedna z nejchudších evropských zemí Rumunsko.

Bude to stát životy i miliardy

Českou republiku může přitom zpoždění v očkování stát nejen tisíce zbytečně zmařených životů, ale i stovky miliard korun. „V současné době se samozřejmě rozeběhl závod o to, kdo dřív otevře ekonomiku. Kdo dřív naočkuje, ten se dřív dostane z krize. Zpoždění bude samozřejmě stát lidské životy a miliardy korun,“ varuje šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Dodávky vakcín se zpožďují. Termíny očkování pro všechny zájemce se asi posunou

„Za první čtvrtletí potřebujeme naočkovat dva a půl až tři miliony lidí, abychom měli pokrytu nejzranitelnější část populace, aby byli naočkovaní zdravotníci a zaměstnanci v sociálních službách, kteří se o seniory starají,“ uvedl pro iROZHLAS.cz.

Je ale několik zemí, kde se vakcinace rozbíhá ještě pomaleji než v Česku. Patří mezi ně překvapivě i bohaté Nizozemsko. Úplně na chvostu je pak nejchudší a nejméně rozvinutá země Evropské unie – Bulharsko.

EU si celkově nevede špatně

Celkově na tom Evropa ale není nijak ve vakcinaci špatně. Společně s Izraelem, pár nevelkými bohatými státy v Perském zálivu, USA, Kanadou a Británii, patří Evropská unie mezi velmi malou část světa, kde se už začalo se skutečně plošnou vakcinací.

Prakticky ještě nezačala v tak vyspělých asijských státech jako je Japonsko, nebo Jižní Korea, dodávky vakcín nejsou k dispozici ve většině balkánských států, které nejsou členy EU, nebo třeba na Ukrajině či v Bělorusku. Čína a Rusko, které přitom začaly s očkováním už v létě, mají na počet obyvatel méně naočkovaných, než velká část EU.

Jedny z nejhorších i v počtu mrtvých

Ještě horší jsou celkové covidové statistiky Česka. Česko v počtu úmrtí na tisíc obyvatel, už předčilo Velkou Británii a ve smutném žebříčku úmrtí s covidem-19 stoupáme už několik měsíců výš a výš. V Evropském a světovém srovnání patříme k vůbec nejhorším zemím, mrtvých je u nás na počet obyvatel několikanásobně více, než v zemích jako Polsko nebo Slovensko. V nich je přitom zdravotnictví na výrazně horší úrovni.

Odebrané vzorky pro testování na koronavirus
Britská mutace koronaviru je pravděpodobně v Česku. Počet případů není jasný

Česko je také mezi zcela nejhoršími státy světa pokud jde o rozsah nákazy. Země jako Německo, nebo Velká Británie zavedla i za daleko nižších počtech nakažených mnohem výraznější restrikce, než zavedlo i v pátém nejtvrdším stupni Česko.

Vakcíny bude brzy výrazně více

Plány na zrychlení vakcinace by neměl ohrozit asi týdenní výpadek dodávek zatím nejrozšířenější vakcíny firmy Pfizer/BioNTech, která musí odstavit část výroby pro Evropu, aby mohla navýšit dodávky a to na dvojnásobek.

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové se jí ale dostalo od vedení firmy ujištění, že krátká ztráta bude velmi rychle dohoněna. „Slyšela jsem ujištění, že všechny dodávky, které byly objednány na první čtvrtletí tohoto roku, skutečně v tomto období přijdou,“ uvedla Leyenová.

V domově na Severní Terase začalo očkování seniorů.
Velký zájem. První den registrace se k očkování zapsalo 116 994 seniorů

Na konci leda na navíc očekává schválení použití vakcíny AstraZenaca pro použití v EU. Česko by se tak jako v minulých dvou týdnech mohlo brzy dostat znovu do situace, kdy nestíhá proočkovat všechny dodané vakcíny.