Mateřské školy

Děti, které mají povinnou předškolní výuku, se mají vrátit do mateřských škol 12. dubna. To jsou ty ročníky, jež do začátku školního roku dovršily pět let věku. Budou tam maximálně po patnácti v jedné skupině. U mladších ročníků zatím datum návratu není jasné. Datum návratu ještě vláda potvrdí příští týden.

Roušky ve školkách nebudou povinné, děti se mohou v mateřských školách pohybovat bez nich.

První stupeň ZŠ

První až páté ročníky základních škol mají započít prezenční výuku v pondělí 12. dubna. Budou ale rotovat po týdnech, to znamená, že jeden týden bude ve škole část tříd, druhý týden další část. Prý to snižuje možnost nákazy až o 80 procent. Zakrytí úst a nosu bude povinné. Datum opět musí potvrdit vláda.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Žáci prvního stupně by se mohli vrátit do škol 12. dubna. Nový PES zatím není

Malotřídky

Prezenční výuka by zde také měla začít 12. dubna, a to bez týdenní rotace. Bude probíhat neustále.

Druhý stupeň základních škol

Datum návratu zatím není jasné, i nadále u nich zůstává distanční výuka přes počítač. U těch, kteří budou mít s učením problémy, či žáků devátých tříd připravujících se na přijímací zkoušky se budou moci konat dobrovolné konzultace po šesti žácích.

Střední školy

Učit se budou i nadále distančně, přes počítač. Od 19. dubna by ale měla být možná prezenční praktická výuka.

Hlavní epidemiolog IKEM a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal
Odborníci: Od 12. dubna se neotevřou školy v deseti až dvaceti okresech

Vysoké školy

Poslední ročníky vysokých škol by se mohly k prezenční praktické výuce, například laboratořím, vrátit v pondělí 19. dubna. Rozhodne se o tom týden předtím. Ostatní výuka se bude i nadále konat na dálku.

Výjimky

Zda k obnovení prezenční výuky dojde, potvrdí ještě příští týden vláda. Nemusela by se navíc obnovovat po celé republice. V okresech, které na tom nebudou z hlediska vývoje pandemie koronaviru dobře, by se nemusely školy ani nadále otvírat. Rozhodovat o tom může například reprodukční číslo R, které určuje, kolik lidí v průměru dále nakazí jeden člověk s covidem. Pokud bude v daném okrese vyšší než jedna a poroste, může to znamenat problém.

Testování ve školách

Žáci na prezenční výuce by se měly dvakrát týdně testovat na přítomnost koronaviru za pomoci antigenních testů stěrem z přední část nosu. Testování nejmladších dětí se bude moci účastnit jejich zákonný zástupce, tedy nejčastěji rodiče.

Očkování i pro mladistvé

V polovině dubna plánuje ministerstvo zdravotnictví zahájit registraci k očkování proti covidu-19 pro lidi od 65 do 69 let. Původně měla začít už po Velikonocích. Ve středu 7. dubna se začnou hlásit k očkování lidé pracující v sociálních službách, kteří nepracují v pobytových domovech pro seniory či handicapované. Dostanou kódy od sociálních odborů krajských úřadů.

K očkování se na základě kódu mohou nově hlásit i chronicky nemocní mladiství od šestnácti let, například s cukrovkou. Kód pro registraci by jim měl dát jejich praktický lékař.

Policejní kontrola v Brně
Na lidi porušující karanténu si posvítí policie. Data dostane od hygieny

Kontroly karantény

Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo s policií na kontrole lidí, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci (nakažení) či karanténě (například ti, kteří se setkali s nakaženým, ale test zatím nákazu nepotvrdil). Kontroly bude provádět vždy jeden zaměstnanec hygieny s jedním policistou. Pokud zjistí porušení podmínek (pobyt doma) u izolovaných, bude to řešit policie jako trestný čin. U lidí v karanténě bude řešit porušení hygienická stanice.

Sankce za porušení

Za porušení karantény či izolace může hrozit pokuta až tři miliony korun, ale pokud se prokáže úmyslné šíření nemoci i odnětí svobody až na dvanáct let.