Horní komora má aktuálně 79 právoplatných členů. Z jednání se omluvili pouze starostka Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku Helena Pešatová a onkolog a nový vyškovský senátor Karel Zitterbart, oba z klubu Starostů. Mandátový a imunitní výbor ani zatím nemohl jejich zvolení stvrdit, neboť od nich neměl všechny potřebné doklady.

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně.
Zeman ve Sněmovně: Lockdown si nemůžeme dovolit, ekonomika by klekla

Noví i staronoví senátoři slíbili věrnost České republice, dodržování její ústavy a zákonů a také to, že svůj mandát budou "vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí". Slib přečetla nová kladenská senátorka Adéla Šípová (Piráti) jako nejmladší členka horní komory. Stejně jako ostatní slib stvrdila svým podpisem a stiskem ruky předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Zpřísněná hygienická opatření

První schůzi Senátu v povolebním složení zahájila tradičně státní hymna. Na rozdíl od minulosti se jednání odehrávalo za zpřísněných hygienických opatření kvůli epidemii koronaviru.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Blatný: Nouzový stav je třeba pro uvolňování. ČR má zájem o vakcínu Pfizer

Senátoři následně potvrdili ustavení volební komise v čele s Janem Teclem (ODS), který vystřídal Jaroslava Větrovského (za ANO), a schválili ustavení mandátového a imunitního výboru.