"Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku," říká Nicole Studená, tisková mluvčí z Hasičského záchranného sboru ČR.

Ilustrační foto.
Příprava na Sabine: Železnice omezuje rychlost vlaků

Co dělat při orkánu

  • Nezdržujte se v blízkosti větších stromů.
  • Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy).
  • Dávejte pozor na možnost pádu elektrického vedení.
  • Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte (větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici).
  • Schovejte se v budově s nenarušenou statikou.
  • Nechoďte do lesa.
  • Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.
  • Připravte si baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu.
  • Doma nezapomeňte zavřít okna, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.).
  • Pokud je váš život, zdraví popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.

Takovou spoušť napáchala vichřice loni v Česku:

Pokud vítr spáchá na vašem majetku velké škody, důležité je důkladně zdokumentovat a co nejdříve pojistnou událost oznámit příslušné pojišťovně.

Český hydrometeorologicky ústav zvýšil varování na extrémní. Ministerstvo dopravy ani ministerstvo průmyslu a obchodu nic nepodceňují, v pohotovosti je koordinační skupina, kterou včera ustanovil vicepremiér pro hospodářství a ministr Karel Havlíček. Drážní hasiči, silničáři, letečtí dispečeři, provozovatelé přenosové soustavy, energetici i další složky situaci monitorují, a to i v terénu, v provozu jsou call centra i on-line hlášení problémů. O aktuální situaci resorty průběžně informují na webech i sociálních sítích.

Vysočina Arena, ilustrační foto
Kvůli silnému větru bude Vysočina arena pro veřejnost uzavřena

"Od půlnoci jsme preventivně na značkách, řešíme opatření kvůli orkánu Sabine, aktivity a opatření koordinuji se Ředitelstvím silnic a dálnic, Správou železnic, Řízením letového provozu, ČEZ i ČEPS," říká vicepremiér a ministr Karel Havlíček a dodává:

"Vypadá to, že vítr bude silnější, než se původně předpokládalo, nechceme nic podcenit. Nemusí to být nic vážného, ale je lepší být připraven. Vůbec poprvé funguje koordinovaná skupina veškeré dopravy a energetiky.“ Podle něj by lidé měli být opatrné a preventivně si nabili například počítače či mobily.

Orkán je nejvyšší stupeň Beaufortovy stupnice síly větru, zapisuje se jako 12° B. Označuje vítr o rychlosti 32,7 metrů za sekundu (118 km/h) a více. Orkán, který má dorazit během neděle do Česka, by měl dosahovat rychlosti až 125 kilometrů za hodinu.

Bouře doprovázená silným větrem dorazila v neděli ráno nejprve na Britské ostrovy. V Irsku bylo od rána bez proudu na šest tisíc domácností.

Orkán Ciara, který zasáhl pobřeží Británie.
Bouře řádí v Evropě. Británie zrušila lety, Německo některé vlakové spoje

Následně dorazila i do Německa. Letecká společnost Lufthansa upozornila, že to až do úterý může ovlivnit mnohé lety, hrozí zrušení letů či výrazné zpoždění.