Počátek roku se Janě ze severních Čech příliš nevydařil. Měla jít na plánovanou gynekologickou operaci. Ale realita byla jiná. „Nastoupila jsem do nemocnice s tím, že druhý den proběhne operace. Jenže odpoledne všechny z oddělení poslali domů, že se kvůli covidu zákroky pozastavují,“ konstatuje Jana.

Návrat nejmladších školáků do lavic. V Dolních Věstonicích na Břeclavsku je testovali antigenními testy ze slin, které zakoupila obec. Bylo u toho veselo.
Návrat žáků do škol: Sbírejte sliny! Kdo má sucho v puse, vytáhne svačinu, znělo

Její příběh přitom nebyl ojedinělý. Koncem prosince totiž vláda schválila nařízení omezující odkladnou péči a uvolnila ho až v nyní, kdy se začala lepšit situace na jednotkách intenzivní péče.

Opatrný návrat

Kapacity nemocnic - InfografikaZdroj: Deník„Z dosud zpracovaných dokladů za leden a únor vyplývá, že za toto období došlo k poklesu počtu hospitalizovaných pacientů,“ říká Milan Řepka z největší české zdravotní pojišťovny VZP. Kolik celkem bylo operací odloženo, ale prý zatím nelze říct. Ani to, kolik už jich po vládním uvolnění proběhlo.

Obnovení plánovaných zákroků přitom závisí na konkrétní situaci v daném regionu. „Náběh bude postupný. Doufejme, že už nás žádná další vlna covidu nečeká,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Plánované operace tak už pomalu opět startují. „Tento týden začínáme postupně obnovovat plánovanou péči, a to zejména tu, která nevyžaduje péči na oddělení JIP,“ konstatuje mluvčí Nemocnice Přerov Radka Miloševská.

Jan a Ilsa Sedláčkovi. Po prodělaném covid-19 děkují zdravotnickému personálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem za obětavost a záchranu života.
Covid? Utekli jsme hrobníkovi z lopaty, říkají manželé z Ústí nad Labem

„Od středy jsme začali velmi opatrně nemocnici vracet směrem ke standardnímu provozu. S ohledem na vytížení intenzivních lůžek, ale velmi opatrně,“ uvedl lékařský ředitel Nemocnice Mělník Radek Havlas.

Dopad na zdraví

Podle předsedy České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpána Svačiny se odkládání péče odrazilo na zdraví lidí. „Třeba nádorová onemocnění jsou masivně zanedbaná, doběh této situace bude dlouhý,“ míní. Potrvá to prý nejméně rok. Chybou prý bylo, že se omezení nedělo regionálně, podle situace. Navíc se i lidé báli chodit k lékaři.