Od loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, byl zaznamenán už více než milion nakažených. Celkový počet úmrtí lidí s covidem-19 dosahuje téměř 17 tisíc. V posledních dnech postupně klesají denní počty zemřelých. Zatímco na začátku ledna denně umíralo až kolem 180 nakažených a v polovině ledna kolem 150, v posledních dnech je denně úmrtí kolem 110 až 130.

I počty lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnicích, od začátku roku vytrvale klesají. V pondělí sice stouply, ale to se opakuje každý týden, kdy hospitalizovaných o víkendu skokově ubývá a v pondělí zase přibývá. "Řada nemocnic je na hraně kapacity urgentní péče. Pokud opravdu nezačneme dodržovat existující opatření, tak se stane, že nemocnice nebudou moci přijmout lidi s infarktem nebo s úrazem," uváděl ve čtvrtek ministr Blatný.

Situace je vážná. Nemocnice jsou na hraně kapacit, upozornil Blatný

Od pondělí však množství hospitalizovaných kleslo o skoro 400 na 5753. Z toho je 995 pacientů ve vážném stavu, což je zhruba o dvě desítky méně než v pondělí. Oproti listopadu, kdy bylo hospitalizovaných nejvíce od začátku epidemie, jejich počet klesl dokonce skoro o třetinu a množství pacientů ve vážném stavu je teď nižší téměř o pětinu.

Vývoj denních nárůstů počtu nakažených tento týden kolísal. V pondělí byl nárůst vyšší než za stejný den před týdnem, v úterý pak nižší a ve středu zase vyšší. Podobně kolísá také podíl potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů. Ve čtvrtek klesl ze středečních 29,5 procenta na 28,2 procenta.

Oproti předchozímu čtvrtku je vyšší, ale jen přibližně o tři desetiny procentního bodu. Oproti začátku ledna je podíl výrazně nižší, protože začátkem roku přesahoval i 40 procent. Ve čtvrtek bylo provedeno přes 26 tisíc PCR testů na covid-19 a přes 28 tisíc antigenních testů.

Nemoc se v posledním týdnu nejvíce šířila na Trutnovsku. Za uplynulých sedm dní tam přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 1155 případů covidu-19.

Přes 300 tisíc naočkovaných

Od 27. prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Vakcínu zatím dostávají především zdravotníci a senioři nad 80 let. Zdravotníci v Česku ke čtvrtečnímu večeru podali téměř 328 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 a přes 78 tisíc lidí již dostalo obě potřebné dávky. Z toho ve středu bylo doočkováno přes 11 tisíc lidí a celkem bylo ve středu podáno asi 15 tisíc dávek.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet lidí, jež nakazí jeden pozitivně testovaný, zůstává dnes na 1,03. Také ostatní tři ukazatele, kterými se kromě reprodukčního čísla řídí výpočet indexu PES, se oproti čtvrtku téměř nezměnily. Jde o průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.

Nejvyšší, pátý stupeň PES má platit, když je rizikové skóre systému na 76 či více bodech ze sta. Už 14. ledna ale index klesl na 75 bodů a od té doby se již nedostal na více než 73 bodů.

Při loňském zavedení indexu PES ministerstvo uvádělo, že by mělo být zváženo zmírnění opatření, pokud index rizika zůstane aspoň sedm dní v nižším pásmu.

Ilustrační foto.
Vteřiny místo minut. Britská mutace děsí české nemocnice

Minulý týden však ministr Blatný prohlásil, že index PES už nemá pro určování opatření význam. "V současné době pro to, co se bude dít dál, toto vlastní skóre není relevantní.

Je nyní potřeba se zaměřit zejména na to, aby se začaly uvolňovat nemocnice," uvedl. I počet hospitalizovaných s covidem-19 v posledních dnech klesal, ale Blatný řekl ve čtvrtek novinářům, že situace se nelepší a protiepidemická opatření přestala fungovat.