Kdo má odvahu změnit v nynějších nejistých dobách zaměstnání, může si polepšit. Ale jen v některých oborech. „Rozhodně roste finančnictví a pojišťovnictví a také logistika, doprava a zásobování. Ale nabírat jednoznačně bude i zdravotnictví a sociální služby,“ řekl analytik portálu Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský. Už loni přitom mzdy zdravotních sester atakovaly padesátitisícovou hranici (i kvůli přečasům a covidovým bonusům). Stejně tak třeba měsíční platy „ajťáků“ a vývojářů pravidelně dosahovaly stotisícové výše (viz mzdový průzkum v grafice).  

Co dále se mění v roce 2022? Přehledný seznam Deníku najdete ZDE.

Loajální pracovníci, kteří zůstávají v dosavadní práci a chtějí si vyjednat vyšší příjem, podle Dombrovského mohou očekávat jeho zvýšení nanejvýš o pět až sedm procent ročně. „Mohlo by se to tedy zhruba krýt s inflací, ale výraznější růst neočekávám,“ konstatoval Dombrovský. Štěstí podle něj může přát spíš odvážným, kteří se nebojí změnit zaměstnání. „Pokud se nebojí poohlížet po nových příležitostech, mohou si oproti současné situaci polepšit třeba o deset nebo 15 procent,“ popisuje analytik.

Daně a daňová přiznání - Ilustrační foto
Změny v daních v roce 2022: Lidé si polepší díky slevě na poplatníka

Pokud firmě zejména kvalifikovaní pracovníci výrazně chybí, musí ještě „přitlačit“. Zájem ale rozhodně nemají o všechny profese. Dlouhodobě nejžádanějšími jsou odborníci na informační technologie jako vývojáři, nyní vzrostl také zájem o on-line marketing a prodej. Žádaní jsou také zkušení profesionálové v energetice a stavebnictví, a obecně technici. „Extrémní zájem je o inženýrské pozice, z nich mnohem více lidí odchází do důchodu, než kolik jich přichází na trh,“ vysvětlil Dombrovský.

Pohoršit by si nyní naopak mohli manažeři méně úspěšných společností. „Pokles mezd se většinou týká především manažerských pozic, protože v závislosti na výsledcích mohou mít například nižší bonusy,“ uvedl Jiří Halbrštát ze společnosti ManpowerGroup. Podle jeho odhadu si letos procentuálně nejvíce polepší obchodníci s nemovitostmi. „Pokud to pandemická situace dovolí, tak pravděpodobně také v ubytování a pohostinství,“ uvedl.

Rozhodne situace podniků

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek je přesvědčen, že ohledně zvyšování mezd záleží zejména na konkrétní situaci jednotlivých podniků. Očekává, že lidé dobře vědí, že na tom nyní podniky nejsou obvykle příliš dobře. „Není doba na to, aby se příliš tlačilo na pilu s přidáváním. Navíc mnoho zaměstnanců už dostalo přidáno v loňském roce,“ připomněl.

Zdravotníci se dočkají zvýšení mezd.
PŘEHLEDNĚ: Platy státních zaměstnanců. Komu vláda přidala a kdo nic nedostane

Roli bude jistě hrát i lokalita, kde se firma nachází. Smůlu budou mít pracovníci tam, kde by bylo obtížné sehnat obdobnou práci. „Vyšší šance na přidání budou ve velkých městech a jejich okolí, především v Praze, Brně a v Ostravě než někde na periférii republiky,“ dodala Jitka Součková, manažerka personální agentury Grafton Recruitment.

Sny státních zaměstnanců o vyšších platech už minulý týden definitivně zmrazila vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Úředníci na ministerstvech a dalších úřadech stejně jako všichni ústavní činitelé nedostanou pro letošek přidáno vůbec. Kvalifikovaní zdravotníci a lékaři dostanou navíc šest procent, pracovníci ve školství dvě procenta. Zaměstnanci sociálních služeb si plošně polepší jen o 700 korun, o stejnou částku dostanou přidáno také vojáci, policisté a hasiči.

Hrubá mzda vybraných profesí

Profese Mzda v roce 2020 (tis. Kč včetně bonusů) Mzda v roce 2021 (tis. Kč včetně bonusů)
Výkonný ředitel 80 - 250 90 - 250
Vývojář 30 - 150 45 - 130
Praktický lékař 50 - 100 55 - 120
Stavbyvedoucí 40 - 80 40 - 80
Řidič nákladního automobilu 28 - 65 30 - 65
Osobní bankéř 30 - 50 30 - 50
Zdravotní sestra 25 - 50 25 - 55
Specialista telefonického prodeje 22 - 35 24 - 50
Výrobní dělník 17 - 35 20 - 35
Prodavač 18 - 30 20 - 30

Zdroj: Grafton Recruitment