Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od dnešního dopoledne do nedělního rána v příhraničních okresech Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Blesková povodeň v Němčicích
VIDEO: Voda tekla i stropem do marketu. Blesková povodeň pustošila Litomyšlsko

"Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt," uvádějí meteorologové. Nebezpečí podle nich budou představovat také kroupy a blesky spolu se silným větrem, který může lámat větve a vyvracet stromy. Lze proto očekávat problémy v dopravě a energetice.

Bouřky s o něco nižší intenzitou ale do nedělního rána hrozí i ve zbytku České republiky. V přívalových deštích může místy spadnout kolem 40 litrů vody na metr čtvereční. Nárazový vítr může lámat větve a škody mohou napáchat i blesky a kroupy.

Vzestup hladin potoků a řek 

Důsledkem bouřek bude vzestup hladin potoků a řek. Povodí Lužické Nisy a Smědé jsou z předchozích bouřek už nyní nasycena a na případné srážky budou reagovat velmi intenzivně, varují meteorologové. Na horním toku Lužické Nisy nevylučují dosažení třetího, nejvyššího povodňového stupně.

Silná bouře v noci na 15. července 2021 poničila stanový dětský tábor u u Nemojova na Trutnovsku
Česko čeká další vlna silných bouří. Meteorologové varují před rozvodněním řek

Na první, tedy nejnižšího stupeň mohou do nedělního poledne vystoupat i další řeky a potoky na většině území Česka. Varování před vzestupem hladin neplatí pouze pro většinu Karlovarského a Jihomoravského kraje, dále pro jižní polovinu krajů Olomouckého a Zlínského a Svitavsko a Poličsko.