Odkdy budou roušky nově povinné a proč?
Od 1. září, tedy od počátku nového školního roku. Důvodem je to, že se do škol začnou vracet zhruba dva miliony lidí, hlavně žáků a studentů, které se budou více pohybovat na veřejnosti. Virus covid-19 by se proto mohl značně rozšířit.

Kde se budou muset nově nosit?
V hromadné dopravě, obchodech, obchodních centrech, na úřadech, ve společných prostorách škol, ale i na vnitřních hromadných akcích.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Opatření znovu zpřísní. Od září budou povinné roušky, oznámil Vojtěch

Budou povinné jen v MHD, nebo i ve vlaku?
Podle slov ministra Adama Vojtěcha se povinnost bude vztahovat nejenom na městskou hromadnou dopravu, ale i na meziměstské spoje. Tedy i na vlak či linkový autobus.

Jak to bude v kině či divadle?
Nošení ústenek či respirátorů bude povinné i na vnitřních hromadných akcích. Tedy i v kinech, divadlech, v muzeích, na hradech a zámcích či na mši. Provozovatelé těchto zařízení ale nebudou muset zajišťovat dodržování „rozestupů“ mezi sedícími diváky.

Kde všude budou povinné ve škole?
Pouze ve společných prostorách, například na chodbách či na záchodech. Ve třídách roušky povinné být nemají.

A co na pracovišti?
Pokud tam nepřicházíte do styku s veřejností, tedy nepracujete například na podatelně nebo v obchodě, tak bude zakrytí úst a nosu dobrovolné. Pokud ho nenařídí zaměstnavatel.

Budeme muset ochranu tváře nosit i venku?
Ne, tam roušky povinné nebudou. Lidé by ale měli pokud možno zachovávat dvoumetrové rozestupy.

Budou roušky povinné v hospodách?
Ne, nepočítá se s tím.

Koronavirus - Ilustrační foto
Profesorka Adámková: Vývoj vakcíny proti covidu pokračuje, rozhodnout musí vláda

Budou nějaké výjimky z povinnosti nošení roušek například u malých dětí?
Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha budou. Není však zatím jisté, jaké. Ale pravděpodobně se nařízení nebude týkat malých dětí, autistů či lidí s duševní poruchou, kteří nechápou důvod nošení.

Co se změní u karantény?
Zkrátí se. Dosud je karanténa čtrnáctidenní. U osob, které jsou nakažené, ale bez příznaků, bude povinná izolace ještě deset dnů po posledním testu. Pak budou volní. Ti příznakoví budou mít izolaci o čtyři dny delší. U lidí, kteří přišli do styku s nakaženou osobou, bude karanténa trvat deset dnů a bude zakončena testem.