Nejpočetnější frakce by měla mít podle zvyklostí hlavní nárok na obsazení pozice předsedy Senátu. Tomáš Czernin se v pondělí vyslovil pro to, aby v čele Senátu zůstal Miloš Vystrčil (ODS). "Jsem přesvědčen, že by měl pokračovat," uvedl. Zdeněk Nytra ve středu potvrdil, že klub ODS-TOP 09 navrhne do čela Senátu právě Vystrčila. 

Senátní frakce ODS a Starostů budou mít v povolebním složení horní komory dostatek hlasů k Vystrčilovu zvolení.

Tomáš Czernin na tiskové konferenci vysvětlil důvod přechodu čtyř senátorů TOP 09 do nového klubu. "Z klubu STAN jsme neodešli v žádném sporu, dobře se nám spolu pracovalo a já doufám, že naše vztahy zůstanou přátelské," zdůraznil. Za jeden z důvodů označil skutečnost, že TOP 09 se ukáže i v názvu nového klubu, za druhý podporu Vystrčila, kterého označil za důstojného a státotvorného předsedu Senátu. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vystoupil 10. října 2020 v Praze na tiskové konferenci po sečtení výsledků 2. kola senátních voleb
Předběžná debata. Hnutí STAN jednalo s Vystrčilem o složení vedení Senátu

"Rádi jsme kolegům z TOP 09 pomohli, když neměli dostatečný počet senátorů na vytvoření vlastního klubu. Celostátní politika a nové spolupráce je dovedli do klubu ODS," poznamenal k přestupu předseda STAN Vít Rakušan. Zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jednají o případné koalici pro sněmovní volby v příštím roce. Starostové se domlouvají s Piráty.

Nynější místopředseda Senátu Jiří Růžička, zvolený v minulosti za TOP 09 jako navrhující strany, se podle Rakušana rozhodl setrvat v klubu Starostů. "Náš senátorský klub se pokusí dosáhnout důstojného postavení v Senátu, voliči nám dali velkou důvěru," uvedl Rakušan.

TOP 09 zdvojnásobila počet senátorů

TOP 09 v letošních volbách zdvojnásobila počet senátorů. K Czerninovi a Herbertu Paverovi přibyli Tomáš Třetina a Jan Grulich. Za TOP 09 jako navrhující stranu byl v minulosti zvolen také místopředseda horní komory Jiří Růžička, který je ale nestraníkem. Podle dohody z nočního jednání by Czernin a Pavera měli zůstat na svých dosavadních pozicích ve výborech, Grulich se bude zřejmě věnovat školství.

Odchod TOP 09 oslabil početní převahu Starostů, kteří s ohledem na výsledek voleb měli šanci utvořit nejsilnější klub, a tím si i nárokovat křeslo předsedy horní komory. Starostové by tak měli mít v klubu 24 členů včetně místopředsedy Senátu za TOP 09 a STAN Růžičky. ODS ve volbách posílila také a měla mít bez zástupců TOP 09 nejméně 21 členů, přičemž novým členem jejich klubu by se mohl stát rovněž nový senátor za Pelhřimovsko Jaroslav Chalupský (za Svobodné). "Rozhodnutí je ale na něm," uvedl v úterý Zdeněk Nytra, který byl zvolen předsedou senátorského klubu ODS.

Třetí nejsilnější frakcí v Senátu zůstane klub KDU-ČSL a nezávislých. ČSSD ve volbách propadla a zůstanou jí tři senátoři, což na vlastní klub nestačí. ANO v obhajobě mandátů dosáhlo jen polovičního úspěchu a v klubu by mělo mít šest členů. Početně by jej měl předstihnout Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, který by měl mít sedm až osm členů.

Rakušan: Podpoříme toho, kdo se osvědčil

Hnutí STAN na post předsedy Senátu podpoří Miloše Vystrčila. Podle Starostů se v předchozím období osvědčil. Senát by měl podle předsedy STAN Víta Rakušana navíc ukázat, že je jednotný.

„Jsme uprostřed krize, kdy vláda nezvládá svou roli v domácí i v zahraniční politice. V době, kdy poslaneckou sněmovnu ovládá populistická většina. V době, kdy prezident neplní svou roli a rozděluje společnost. Tím vším roste důležitost Senátu. Proto není na místě, v podivné a napjaté době, vést personální přetlačování o pozici předsedy. Podpoříme toho, kdo se osvědčil, podpoříme Miloše Vystrčila na funkci předsedy Senátu Parlamentu České republiky,“ uvedl Rakušan.

Poslední schůze v předvolebním složení

Senátoři se dnes naposledy sejdou v předvolebním složení. Ze zákonů mohou projednat pouze novelu živnostenského zákona, která se týká certifikovaných průvodců. Zabývat se budou ale také situací kolem koronaviru a bilančními zprávami. Jednou z nich má být zpráva senátní komise pro posouzení unijních auditů, které se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO) a dotací EU pro holding Agrofert.

Živnostenská novela má odložit z ledna na březen povinnost průvodců turistů nosit při práci viditelně profesní průkaz. V souvislosti s tím stát po průvodcích zatím nebude požadovat tisícikorunový poplatek za vydání průkazu průvodce. Vláda novelu předložila ve snaze pomoci průvodcům, kterým v souvislosti s epidemií koronaviru a vládními opatřeními ubyli klienti.

Miroslava Němcová ve volebním štábu ODS.
Miroslava Němcová: Nelituji toho, že jsem byla u zrodu ODS

Senátoři projednají také informace ministerstev k srpnovým doporučením horní komory, které se týkaly epidemie koronaviru. Horní komora mimo jiné vyzvala vládu, aby zjednodušila centrální nákupy zdravotnických pomůcek a do konce září představila plán pro druhou vlnu pandemie s cílem zajistit až 30.000 testů denně. Kabinet k tomu poslal senátorům Strategie testování onemocnění covid-19.

Schůze se uskuteční několik dní po finále senátních voleb, v nichž svá křesla obhájilo jen osm senátorů. Zbývajícím 19 z 27 členů horní komory jejich mandát skončí v neděli 18. října.