A co dalšího by podle Čechů například přispělo k tomu, aby se cítili ve svém bydlišti bezpečněji? Skoro čtyřicet procent respondentů se domnívá, že pomoci by mohlo i omezení bezdomovectví, mnozí volají i po zvýšení počtu policistů v ulicích. Naopak možnost zpřísnění pravidel pro držení zbraní podpořila jen asi desetina z tázaných. 

Z průběžných výsledků dotazníku dále vyplývá, že dvě třetiny lidí považují stav silnic ve svém okolí za mizerný nebo podprůměrný. Za velmi dobrý ho pak označila jen necelá tři procenta respondentů. Velkým tématem je i rezidentní parkování. Více jak polovina respondentů je spokojená s tím, že u jejich bydliště není a mělo by to tak i zůstat. Ovšem zhruba 20 procent čtenářů, kteří mají ve svém bydlišti již fungující placené parkování, by ho nerušila.

Tady dávají lišky dobrou noc. Ilustrační foto.
Okresní „zapadákovy“ terčem kritiky. Lidé si stěžují na děsivé dopravní spojení

Jako okresní město s vůbec nejhorší dopravní obslužností se ve srovnání Deníku ukázal Jeseník, dobře se naopak na úřady dostanou lidé z Kladna, Břeclavi, Berouna, Benešova, Kolína či Ústí nad Orlicí. 

Podle průběžných výsledků dotazníku by Češi uvítali zejména větší přesnost a návaznost u veřejné dopravy. Zatímco pro větší návaznost se totiž vyslovila skoro třetina (33,3 procenta) a pro větší četnost čtvrtina (23 procent) respondentů, větší pohodlí - v podobě klimatizace či nákupu jízdenek přes internet - požaduje jen sedm procent dotázaných. Za poměrně uspokojivou pak Češi považují cenu jízdenek. 

Na krajský úřad jen výjimečně

Z dotazníku rovněž vyplývá, že nejdostupnější je v jednotlivých krajích doprava autobusy a vlaky. Posílení autobusové dopravy by přesto uvítala čtvrtina dotázaných, naopak celá polovina považuje veřejnou dopravu za dostatečnou a pět procent respondentů se dokonce domnívá, že veřejná doprava je přebujelá a peníze, které do ní kraje dávají, pak chybí jinde. 

Deník stal nejčtenějšími novinami v České republice.
Deník se stal nejčtenějšími novinami v České republice

Zajímavé je, že podle dosavadních výsledků dotazníků nenavštívily až tři čtvrtiny respondentů během posledního volebního období krajský úřad.  

Deník se dotkl i otázek ohledně zdravotnictví. Převážná většina Čechů má v obci dostupného obvodního lékaře. Ani vzálenost nemocnic není přílišným problémem. Tím jsou na druhé straně dlouhé čekací lhůty (téměř 30 procent respondentů). Lidé si taktéž stěžují na chování lékařů (19,9 procenta respondentů).

Jak se žije ve vašem kraji vám?

Na začátku října si lidé v krajích zvolí nová zastupitelstva. Deník se proto rozhodl zjistit, s čím jsou obyvatelé jednotlivých krajů spokojení, co je naopak trápí a jak hodnotí čtyřletou vládu svých zastupitelů.