"Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě dvě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny," řekl v neděli Zeman.

"Pokud vím, tak v kauze existuje jedna vyšetřovací verze, a ta je spojená s pohybem příslušníků jednotky 29155," reagoval dnes Hamáček.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek
Jakub Kulhánek: O operacích tajných služeb víme jen tehdy, když se nepovedou

Prezidentův mluvčí nevidí ve slovech obou politiků rozpor. "Platí-li 'dvě\', neplatí \'jedna\'. Platí-li \'jedna\', neplatí \'dvě\'. K tomu je ale nutno předložit jasné důkazy a učinit nezpochybnitelný závěr. Tedy nejde o žádný rozpor ve vyjádřeních," napsal ČTK v reakci na vyjádření Hamáčka.

Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí muničních skladů důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko angažmá odmítá a v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Ve čtvrtek ministerstvo zahraničí rozhodlo o zastropování počtu pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze na stejný počet, jako má Česko na ambasádě v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka jde o sedm diplomatů a 25 administrativně technických pracovníků.

Prezident Miloš Zeman
Kreml využívá Zemanova projevu. ČR nás obvinila bez důkazů, tvrdí Putinův mluvčí

Agentura TASS v pátek s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí uvedla, že kromě toho ke konci května na každém zastupitelském úřadě zůstane po 19 zaměstnancích najatých na místě. Podle diplomatických zdrojů ČTK zaměstnává české velvyslanectví v současnosti zhruba 110 ruských občanů, ruská ambasáda v Praze zaměstnává podle dostupných údajů jen asi 15 či 20 českých občanů. Ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK nereagovalo.

Přesvědčivé důkazy

Zemanův projev byl podle Hamáčka takový, že si v něm každý včetně Ruska našel "to svoje". Hlava státu se ne úplně šťastně rozhodla pokusit se složitou kauzu převyprávět českým občanům v několika minutách, míní.

"Vycházeli jsme z informací, které nám byly dodány nejen Bezpečnostní informační službou, ale i policií a státním zastupitelstvím. Na základě těchto informací jsme zareagovali velmi tvrdě jako Česká republika, tudíž je evidentní, že důkazy byly přesvědčivé," řekl Hamáček.

Prezident Miloš Zeman
Slovenský tisk si všímá Zemanova projevu. Česko je terčem posměchu, píše

Stejné důkazy následně obdrželi spojenci, Poslanecká sněmovna či Senát a podle Hamáčka nezazněly žádné pochyby. "Skutečnosti byly natolik závažné, že vysvětlují bezprecedentní konání české vlády a obrovskou podporu, které se nám dostává od spojenců," dodal.

Na znamení solidarity s ČR již minulý týden vypověděly ruské diplomaty Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko, dnes vyhoštění jednoho diplomata oznámilo Rumunsko.